Zázvor zohreje a upokojí. Na toto si ale pri ňom dávajte pozor
1. 12. 2022, 8:00

Zdroj: Shutterstock
Spomeniete si na zázvor až pri vianočnom pečení? Nie je to iba voňavé korenie, ale aj superpotravina a liečivka.
Zázvor (ďumbier lekársky) pochádza z juhovýchodnej Ázie, kde je známy už vyše 4 000 rokov. Bol jednou z prvých korenín, ktoré sa dovážali do Európy, a jeho blahodarné účinky si cenili už starí Rimania a Gréci.

Nielen na zohriatie
Hľuzy obsahujú pestrú škálu bioaktívnych látok, ktoré majú liečivé vlastnosti. Čerstvý zázvor posilňuje imunitu, pôsobí utišujúco a antisepticky, zohrieva a zlepšuje odolnosť tela proti chladu. Zmierňuje horúčku, pomáha pri chrípke a prechladnutí, lieči kašeľ a vyčistí zahlienené priedušky. Výborný je aj na žalúdočnú nevoľnosť a tráviace problémy. Silné fungicídne účinky zázvoru pomáhajú pri liečbe rôznych plesňových infekcií vrátane kvasinkových, ktoré často trápia ženy.
Proti zápalom i rakovine
Surový zázvor obsahuje okolo 400 chemických zlúčenín. Silno korenistú vôňu a pikantnú chuť mu dodáva esenciálny olej, zložený z množstva prvkov. Najznámejší z nich je gingerol, ktorý má silné protizápalové vlastnosti. Zmierňuje bolesti kĺbov pri artritíde a údajne pomáha pri prevencii niektorých typov rakoviny, napríklad prsníka, kože a hrubého čreva. Ďalšia bioaktívna látka zerumbon chráni pred rakovinou vaječníkov, žalúdka a pankreasu.
Zdroj: shutterstock
Maximálna denná dávka čerstvého zázvoru je 4 g. Deti do 3 rokov ho nesmú užívať vôbec
Pre mozog i postavu
Zázvor zmierňuje oxidačný stres a zápalové procesy, čím znižuje riziko poškodenia mozgu v dôsledku starnutia a rozvoja neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Zároveň patrí medzi najúčinnejšie spaľovače tuku a je jedno, či ho jete čerstvý, sušený alebo kandizovaný. Rozširuje cievy, zvyšuje teplotu tela a zrýchľuje metabolizmus až o 20 percent.
TIP- na boľavý chrbát
Hrejivý obklad
Potrebujete: 150 g zázvoru, 2 litre horúcej vody, bavlnenú vreckovku, 2 bavlnené utierky, deku
Postup: Postrúhaný zázvor zaviažte do vreckovky a vložte do hrnca s horúcou vodou. Lúhujte 15 minút, ale nevarte. Do zázvorovej vody namočte utierku a dôkladne ju vyžmýkajte. Obklad priložte na boľavé miesto a prikryte dekou. Každé 2 minúty obklad vymeňte, opakujte 15 až 20 minút, kým ošetrované miesto nesčervenie. Potom ostaňte zopár hodín v teple. Aplikuje 2-krát denne.
Zdroj: Shutterstock
Keď je vonku sychravo, večer si uvarte zázvorový čaj. Nič lepšie si nemôžete dopriať
Kedy môže uškodiť?
- Zázvor na zmiernenie nevoľnosti by tehotné ženy nemali užívať dlhodobo, lebo riedi krv a môže vyvolať potrat. Pri rizikovom tehotenstve sa nesmie užívať vôbec.
- Nie je vhodný ani pre pacientov s hemofíliou a ochorením krvotvorby, ani pre tých, čo užívajú lieky na riedenie krvi.
- Neodporúča sa pri žlčových kameňoch, lebo podporuje tvorbu žlče.
- Veľká opatrnosť sa odporúča pri užívaní liekov na zníženie krvného tlaku, lebo zázvor má podobné účinky.
- Zázvor nie je vhodné kombinovať s niektorými liekmi proti bolesti a horúčke, ako je kyselina acetylsalicylová alebo lieky obsahujúce ibuprofén či diklofenak.
- Diabetici by si mali pri dlhodobom užívaní zázvoru dôsledne kontrolovať hladinu cukru v krvi, pretože zosilňuje účinok liekov.
Čaj
Lyžičku čerstvo postrúhaného zázvoru zalejte vriacou vodou a nechajte 10 minút lúhovať. Sceďte cez sitko a pite teplý. Mierne vychladnutý čaj môžete ochutiť citrónovou šťavou, mätou a medom.