Reklama

Zbavte sa črevnej chrípky rýchlo: Praktické rady od lekárky

Ilustračná foot

Zdroj: Shutterstock‎

Reklama

Náhla nevoľnosť, hnačka, zvracanie či vysoké teploty – črevná chrípka dokáže poriadne skomplikovať bežný deň. Ide o vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré najčastejšie útočí v zimných mesiacoch. Zistite, ako sa pred ňou chrániť, rozpoznať jej príznaky a zmierniť jej priebeh.

Črevná chrípka - gastroenteritída je akútny zápal žalúdka a čriev, ktorý sa prejavuje hnačkou, vracaním a celkovou únavou organizmu. Infekcia sa šíri podobne ako chrípka v uzavretých kolektívoch ľudí, môže to byť na tábore, ale aj počas cesty v lietadle. Teplota, vracanie a hnačka patria k základným symptómom črevnej chrípky. „Ide o akútne infekčné ochorenie, ktoré je vysoko nákazlivé. Inkubačný čas trvá jeden až tri dni a prenáša sa kontaktom s infikovanými predmetmi, kvapôčkovou infekciou alebo po konzumácii pokazených potravín,“ približuje charakteristiku črevnej chrípky všeobecná lekárka MUDr. Michaela Macháčová pre magazín Zdravie.

Zdroj: Shutterstock

Črevná chrípka sa prejavuje nevoľnosťou, vracaním, ale i horúčkou.

Odrovná vás takmer z minúty na minútu, a aby vám nebolo ľúto, ľahko prejde na ostatných členov domácnosti. Črevná chrípka je akútny vírusový zápal žalúdka a čriev, za ktorým sa najčastejšie skrývajú rotavírusy, norovírusy, enterovírusy a adenovírusy. Pôvodcami ochorenia však môžu byť aj baktérie, napríklad E. Coli alebo salmonela. Okrem teploty, vracania a hnačky môže mať črevná chrípka ďalšie príznaky. Ide o nechutenstvo, bolesti celého tela či bolesti brucha. „V niekto­rých prípadoch sa môžu prejaviť všetky symptómy naraz. Pri ochorení je najdôležitejšie, aby ste si dopĺňali tekutiny. Veľmi dobre pôsobí napríklad tradičný kolový nápoj, ktorý dodá cukor a zmierni príznaky. Aby nedošlo k veľkej strate minerálov, odporúčam rehydratačné roztoky,“ radí skúsená lekárka. Nájdete ich v lekárni a sú voľnopredajné.

Pomôcť môžu aj črevné dezinficienciá. Ide o prípravky, ktoré sa užívajú pri hnačke a spomaľujú črevné pohyby. Môžu sa však užívať len krátkodobo. „Na úľavu od búrlivých symptómov môžeme v ambulancii podať injekciu na zmiernenie vracania a kŕčov v bruchu. Pri úpornej hnačke zase lieky na jej zastavenie. Ak potrebujete znížiť horúčku, vhodné sú lieky s obsahom paracetamolu, ale pomôcť môžu i zábaly,“ pridáva praktické informácie doktorka Michaela Macháčová. Teplotu však začnite riešiť až v prípade, ak sa pohybuje okolo 38 stupňov Celzia. Rozmýšľate, či možno črevnú chrípku diagnostikovať z krvného testu? „Ak sa jedná o bakteriálny zápal, býva zvýšená hodnota CRP. Nález baktérie potvrdíme výterom z konečníka,“ vysvetľuje

Kedy sa to zlepší?

Črevné ťažkosti, za ktorými sa skrývajú vírusy, by mali odznieť do 24 až 48 hodín. Potom musí nasledovať prísna, šetriaca diéta. Prvých 12 hodín môžete byť pokojne lační. „Potom začnite jesť varený zemiak, ryžu, ryžový vývar. Na ďalší deň, ak ste dostali príznaky pod kontrolu, môžete vyskúšať kuracie mäso varené na vode bez akéhokoľvek dochutenia alebo dusenú mrkvu. Z ovocia je vhodný banán a jablko,“ hovorí o tom, ako začať zapĺňať prázdny žalúdok, všeobecná lekárka. Ak príznaky trvajú dlhšie, záj­dite k lekárovi, ktorý bude pátrať po bakteriálnom pôvode ťažkostí ďalšími vyšetreniami. S návštevou neotáľajte, ak ochorenie trvá viac ako tri dni. Pri veľmi búrlivých a vysiľu­júcich symptómoch vyhľadajte odborníka hneď.

Pri črevnej chrípke je žalúdok veľmi labilný, takže nepočítajte s tým, že sa vám podarí dopĺňať tekutiny po šálkach. „Odporúča sa zavodňovanie po dúškoch alebo lyžičkách. Vhodné sú napríklad aj minerálky a spomínané rehydratačné nápoje,“ radí všeobecná lekárka.

Po odznení príznakov sa držte diétneho stravovania aspoň týždeň. Vyhýbajte sa vysmážaným jedlám, potravinám, ktoré nafukujú. Vhodná nie je ani strava z rýchlych občerst­vení. Určite siahnite po probiotikách alebo špeciálnych kvapkách, ktoré sú určené na zahojenie sliznice žalúdka a čreva. Aj klasická črevná chrípka môže byť pre ne nebezpečná. „Ohrozenou skupinou sú seniori alebo malé deti, ktorí často končia z dôvodu závažnej straty tekutín až v nemocnici. Opatrnejší by mali byť aj ľudia s cukrovkou, onkologickými ochoreniami, so zápalovými ochoreniami čreva či ležiaci pacienti,“ uzatvára odborníčka.

Ako sa črevnej chrípke vyhnúť?

Ochrana pred virózami sa začína už v obchode. Pri nákupe uprednostňujte tepelne spracované potraviny, napríklad pasterizované mlieko pred surovým. Potraviny konzumované v surovom stave dokonale umyte v tečúcej vode.

Preváranie potravín

Nezabúdajte, dôkladné varenie usmrcuje mikroorganizmy. Podmienkou je však dosiahnutie teploty minimálne 70°C počas 20 minút vo všetkých častiach spracovávanej potraviny, napríklad hydina pri kosti.

Konzumácia po uvarení

Zabudli ste odložiť obed do chladničky? Ak sú uvarené jedlá ponechané v izbovej teplote, mikroorganizmy, ktoré proces varenia prežili, sa začnú množiť, prípadne produkovať toxín. Čím dlhší je interval medzi tepelným spracovaním a konzumáciou, tým je riziko väčšie. 

Správne skladovanie potravín

Zvyknete si deň vopred navariť? Ak má byť strava pripravená v časovom predstihu, je nutné ju uchovávať buď v teplom stave (okolo 60°C) alebo v chlade (pod 10°C). Chybou je uloženie väčšieho množstva potravín, ktoré sú ešte teplé, do chladničky. Môžu sa tak pomnožiť mikroorganizmy.

Zohrievanie potravín

Viete správne zohrievať jedlo? Uvarené potraviny podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie je potrebné zohrievať pri teplote minimálne 70°C. Robíte to tak aj vy? 

Kontaminácia potravín 

Zabráňte skríženej kontaminácii surových a uvarených potravín. Uvarené jedlá sa môžu veľmi ľahko sekundárne kontaminovať surovými, a to priamo dotykom alebo nepriamo, použitím toho istého noža, dosky na krájanie a pod.

Umývanie rúk

Ruky si nezabúdajte umyť pred prípravou jedál, ale aj počas jej prerušenia varenia, po opracovaní surových potravín a, samozrejme, po použití toalety, prebaľovaní dieťaťa a dotyku domácich zvierat.

Čistá kuchyňa 

Ako sa hovorí, čistota - pol života. A v kuchyni to platí minimálne dvojnásobne. Nezabúdajte, potraviny sa môžu veľmi ľahko kontaminovať mikroorganizmami z pracovných plôch a kuchynských pomôcok. Prevenciou je udržiavať celé zariadenie v dokonalej čistote.

Pozor na príživníkov

Nemenej dôležité je chrániť potraviny pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami, ktoré môžu tiež prenášať patogénne mikroorganizmy. Čo veľmi úzko súvisí aj s čistotou kuchyne. Na prípravu jedál a nápojov používajte výhradne pitnú vodu.