Reklama

Ženy, nepite kávu nalačno!

Reklama

Bolieva vás často brucho, býva vám zle hodinu po raňajkách? Nechcite, aby ste museli absolvovať vyšetrenie hadičkou do žalúdka. Predísť vredom môžete aj tak, že prestanete piť kávu nalačno.



Milujete tú chuť hneď zrána? Prebúdza vás ako všetkých tých hercov v reklame a keby ste mohli, doslova by ste za jej vôňou do kuchyne doleteli? Všetkých, ktorých trápi žalúdok by sa mali vyvarovať kávičkovaniu na hladný žalúdok. Predovšetkým ide o silnú tureckú kávu. Nie je pravda, že s kvapkou mlieka žalúdku neuškodí.

Vždy sa treba najprv najesť, zaplniť žalúdok výživným jedlom, až potom to zapite vašou obľúbenou čiernou kávou. Káva nalačno totiž provokuje žalúdočné kyseliny. Nestačí si dať hneď po káve protivredové tabletky alebo bylinky na zníženie kyslosti žalúdočnej šťavy.

Kyslá šťava v žalúdku pomáha tráviť jedlo. Ak sa vám naruší sliznica žalúdka, je už zle. Pokiaľ sa stresujete, nespávate a máte ešte k tomu zlú životosprávu, potom je kávičkovanie ten najhorší zabijak.

Pitie kávy pred jedlom spôsobuje dramatický nárast cukru v krvi. Kanadskí vedci študovali na zdravých mužoch, ako na nich pôsobí tento tradičný zlozvyk. Po vypití čierneho moku jedli až o hodinu neskôr, hodnota cukru sa vyšplhala o 250% vyššie, než je normál.

Káva nalačno je preháňadlo a zbytočne dráždi črevá. Káva sa svojim vplyvom na prázdny ranný žalúdok vyrovná prepraženému hamburgeru. Dôležitá je však aj kvalita kávy. Niektoré druhy zŕn môže naše telo prijímať s väčšími problémami ako iné. Veľa záleží nielen od toho koľko káv za deň vypijeme, ale aj aké silné. Ak to preženieme, hrozí nám predávkovanie kávou čo u človeka vyvoláva búšením srdca, nervozitu, zvieranie žalúdka.

Z kávy sa nechudne!

Ak máte zálusk na skvelú figúru, na kávu hneď zabudnite. Káva s cukrom či mliekom, to všetko je zbytočná energia, ktorá sa tvrdo spaľuje. Navyše, veľké množstvo kávy škodí mnohým našim orgánom.

Pre väčšinu z nás je káva každodenným rituálom. Väčšina ju pije doma, asi 24 % v práci a podľa prieskumov len 1 % v kaviarňach. Zvykneme si do nej pridávať umelé sladidlá, ale aj smotanu. Aj preto si kávu mnohí radi vychutnávajú. Pomaly a s pôžitkom. Polovica ľudí pri nej konzumuje niečo sladké. Aj na Slovensku sa postupne stáva trendom pitie instantnej a rozpustnej kávy. Dôvodov je viac: rýchla a ľahká príprava, absencia kávového sedimentu, menší obsah kofeínu.

Autor: Simona