ŽIHĽAVA ako tromf váho zdravia: Využijete ju v KUCHYNi aj KÚPEĽNI
10. 4. 2022, 6:00

Zdroj: Shutterstock.com
Sezóna žihľavy nám začína. Ak ste sa jej doteraz vyhýbali, urobte presný opak. Magazín ZDRAVIE radí, ako ňou podporiť svoje telo.

Zdroj: pinterest/gnowfglins.com

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: pinterest/stylecraze.com
Galéria k článku
Na listy žihľavy sa môžete vybrať od apríla do septembra. Pri zbere si vyberajte len mladé výhonky. Vyhnite sa tým, ktoré rastú v blízkosti ciest. Táto rastlina obľubuje pôdy bohaté na dusík. Nezbierajte veľké, statné rastliny, pravdepodobne budú plné dusičnanov.
Zbavte sa pŕhlenia
Čerstvú žihľavu zalejte vriacou vodou, aby ste odstránila pŕhlenie.

Žihľavové triky nájdete na ďalších stranách...
Na čo je dobrá?
Táto všestranná rastlina sa výborne hodí aj na prípravu liečivého čaju. Žihľava je močopudná, preto si ju naordinujte pri zápaloch močových ciest. Z tela vám rýchlejšie vyplaví škodliviny. Dobre pôsobí pri liečbe bolesti spojenej s artritídou, dokáže tiež znižovať vysokú hladinu cukru v krvi. Pomáha aj pri hojení rán. Listy aj vňať žihľavy sú súčasťou mnohých čajov, najmä urologických a prieduškových.
Zdroj: Shutterstock
Žihľavový čaj si viete pripraviť z 1,5g sušenej rastliny a štvrť litra vody, v ktorej sa lúhuje 10 minút, potom scedí a pije vždy čerstvý.
Nie je ale vhodná pre každého, preto je nevyhnutné sa pred pitím čaju poradiť s lekárom. Aj keď s množstvom problémov pomáha, môže byť kontraindikáciou k niektorým užívaným liekom. Žihľava by sa nemala kombinovať s močopudnými liekmi. Nie je vhodná ani pre tehotné ženy, pretože stimuluje maternicu.
So žihľavovým čajom to ale nesmiete preháňať, je možné vypiť maximálne dve šálky denne. Čaj zo žihľavy pite najviac 3 týždne. Potom si doprajte aspoň mesačnú pauzu. Nepripravujte si ani príliš silný čaj, môže vám uškodiť.
Vitamínová bomba
Zo žihľavy si viete pripraviť aj super zdravý špenát. Na porciu budete potrebovať:
- asi 200 g listov čerstvej mladej žihľavy
- 25 g masla
- štvrtinu väčšej cibule,
- trochu octu a soľ s korením na dochutenie
Zdroj: Shutterstock
Poduste žihľavu s cesnakom a soľou a pridajte k uvareným cestovinám.
Žihľavu dajte do sitka, dôkladne ich niekoľkokrát prelejte horúcou vodou, aby prestala páliť. Na panvici rozpustite maslo a opražte si na ňom nakrájanú cibuľku dozlatista. Pridajte nasekanú žihľavu a trošku vody. Miešajte asi 10 minút, kým vám žihľavy nezmäkne. Osoľte ich a okoreňte podľa chuti.
Žihľavové pesto
Do mixéra dajte za šálku žihľavy, strúčik cesnaku, soľ, lyžicu obľúbených orieškov, trochu olivového oleja. Pomixujte. Potom pridajte nastrúhaný parmezán a pomaličky pridávajte olivový olej tak, aby vznikla hladká kaša.
Zdroj: Shutterstock
Do mixéra dajte za šálku žihľavy, strúčik cesnaku, soľ, lyžicu obľúbených orieškov, trochu olivového oleja. Pomixujte. Potom pridajte nastrúhaný parmezán a pomaličky pridávajte olivový olej tak, aby vznikla hladká kaša.
Mladé výhonky žihľavy je potrebné rýchlo spracovať. Pridať ich môžete do omeliet, polievok, slaných koláčov, no dajú sa aj zapekať so zemiakmi.
Proti lupinám
Žihľavy prospievajú rôznym typom vlasov a dokážu zmierniť celý rad problémov, ktoré vás trápia. Pomôže aj proti lupinám. Vyskúšajte doma vyrobenú žihľavovú masku.
Budete potrebovať:
- hrsť nasekaných žihľavy
- 3 lyžice plnotučného tvarohu
Ako na to?
Listy zalejte v hrnci vriacou vodou, prikryte pokrievkou a nechajte lúhovať minimálne 2 hodiny. Získate tak hneď dva skrášľujúce elixíry. Po lúhovaní tekutinu dôkladne preceďte a nevylievajte. Vylúhované listy zmiešajte s plnotučným tvarohom, zmes naneste v rovnomernej vrstve ku korienkom vlasov a nechajte ju tam, kým nezaschne. Potom ju spláchnite žihľavovým odvarom a vlasy umyte detským šampónom. Po jeho dôkladnom vymytí znovu prelejte odvarom zo žihľavy a už neoplachujte.
Odvar pre lesklé vlasy
Žihľavy dokážu vlasom vrátiť lesk, stimulujú vlasové folikuly a pomáhajú aj proti rozstrapkaným končekom. Skvelým pomocníkom je k tomu aj jablčný ocot. Pripravte si preto zmes, ktorá vlasom dodá silu aj energiu.
Ako na to?
Hrnček čerstvých žihľavy zalejte 4 hrnčekmi vody, priveďte do varu a varte asi 20 minút. Preceďte a nechajte stáť cez noc. Do odvaru potom pridajte štyri polievkové lyžice jablčného octu, umyte si vlasy šampónom a na záver ich prelejte pripraveným odvarom. Opakujte pravidelne.