Reklama

Bylinky jari: Ktoré rastliny majú skutočnú silu prírody a ako ich použiť? 

Púpava  

Púpavu pozná asi každý. Táto typická žltá rastlinka vyrastá skoro na jar a stretnúť ju môžeme takmer všade – na lúkach, v záhradách, či popri cestách. Aj keď ju mnohí považujú za burinu, v skutočnosti ide o cennú a zdraviu prospešnú bylinku. 

V liečiteľstve sa púpava najčastejšie používa na očistu tela a podporu trávenia. Obsahuje veľké množstvo vitamínov A, C a K, ako aj minerály ako vápnik, železo a draslík. Z koreňa sa robí čaj alebo tinktúra, ktorá pomáha detoxikovať pečeň, podporiť žlčník a zlepšiť trávenie. Čerstvé mladé listy sú skvelé do šalátov, pretože majú príjemnú, mierne horkastú chuť, a zároveň telo zbavujú škodlivých látok. Okrem vnútorného použitia sa z púpavy dá vyrobiť aj hojivá masť, ktorá pomáha pri rôznych kožných problémoch. Táto nenápadná rastlina, ktorá nám každú jar oznamuje príchod teplých dní, je tak omnoho viac než len „obyčajná burina“. 

Ako na tinktúru z púpavy? Čerstvé korene púpavy umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. Nasypeme ich do čistého zaváraninového pohára a zalejeme alkoholom (vodka alebo 40-percentný lieh) tak, aby boli korene úplne ponorené. Uzatvorený pohár necháme lúhovať na tmavom mieste približne 4 týždne a pravidelne ho pretrepávame. Hotovú tinktúru precedíme cez jemné sitko alebo gázu, prelejeme do čistej fľaštičky a skladujeme na chladnom mieste. Užívame ju dvakrát až trikrát denne po 15 až 20 kvapkách s trochou vody na podporu trávenia a očistu pečene. 

Strana

2/4

Reklama