Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Jedinečné maškrty na zimu. Najchutnejšie spracovanie hrušiek, jabĺk a sliviek

Jablká a hrušky práve dozrievajú.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Úžasné jesenné ovocie dozrieva vo veľkom, treba ho uchovať na horšie časy. Tieto recepty sú naozaj skvelé, úplne bio a úplne jednoduché. Možno ich takto robila už vaša babička! Vyskúšajte a budete mať skvelé maškrty na dlhé zimné večery.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepší SLIVKOVÝ LEKVÁR: RECEPT bez chémie a GENIÁLNY! Teaser
    Zdroj: NMH

    Škoricové ovocné chipsy

    Budete potrebovať 2 väčšie hrušky, 2 veľké pevné jablká, 2 lyžičky škorice a 1 lyžice trstinového cukru. 
     
    Hrušky a jablká nakrájajte na veľmi tenké plátky aj so šupkou. Nezabudnite vyrezať strednú časť s jadrovníkom.
    Plátky poukladajte na plech s papierom na pečenie, zvlášť jablkové a zvlášť hruškové, lebo môžu mať rôznu dobu sušenia. Posypte škoricou a trstinovým cukrom. Sušte približne 2 hodiny pri 90°C, pričom ich každú polhodinu otočte. Po dvoch hodinách by mali byť plátky vysušené, ale závisí to samozrejme od ovocia aj od vašej rúry, tak to radšej sledujte.

    Pečený hruškový sirup

    Budete potrebovať: 8 kg hrušiek, 2 kg citrónov, 20 g kyseliny citrónovej, mätu, 1 a pol kg kryštálového cukru. 
     
    Hrušky a citróny nakrájajte. Rozložte ich na plech, posypte cukrom, pridajte lístky čerstvej mäty a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C.  Upečené hrušky preložte do hrnca a zalejte vodou. Takto ich nechajte stáť 4 hodiny. Potom dajte hrušky na sporák, pridajte zbytok cukru s kyselinou citrónovou a nechajte zredukovať. Vznikne sirup, ktorý treba scediť. Môžete používať do nápojov aj na dezerty.

    Slivkový lekvár z rúry

    Robí sa sám v rúre, nemusí sa sústavne miešať, ako to robili naše staré mamy pri varení v kotlíku na ohni a chutí vynikajúco.
     
    Ako na to?
    Umyté a vykôstkované slivky nakrájajte na štvrtinky. Môžete pridať kryštálový cukor, ale ak sú slivky dobre zrelé, šťavnaté a sladké, netreba. Kto má rád, môže posypať škoricou. Slivky dajte do hlbokého pekáča asi 1 cm pod okraj, aby pri bublaní v rúre nevykypeli. Slivky nechajte dusiť v rúre 90 minút pri teplote 250 stupňov Celzia. Potom premiešajte a ešte ďalšie dve hodiny pečte pri teplote 200 stupňov, až kým lekvár nestmavne a nezhustne. Ešte horúci lekvár naložte do pohárov a zavrite viečkom.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS