Nemáte potrebnú surovinu doma? Poradíme, čo čím nahradíte
13. 5. 2020, 8:44 (aktualizované: 15. 7. 2024, 12:58)

Zdroj: Shutterstock
Ušetrite vajíčko alebo nahraďte smotanu či mlieko. Niekedy vám tieto triky pomôžu zachrániť nedeľný koláč, keď práve nemáte potrebnú surovinu doma.
Prášok do pečiva
Všeobecne platí, že prášok do pečiva ľahko nahradíte jedlou sódou. Namiesto 3 lyžičiek prášku do pečenia stačí pridať 1 lyžičku sódy bikarbóny. Môžete tiež primiešať škrob a vínny kameň. Náhrady potom vyzerajú takto:
- 1 lyžička prášku do pečiva = štvrť lyžičky jedlej sódy + pol lyžičky vínneho kameňa alebo
- 2 diely vínneho kameňa + 1 diel jedlej sódy + 1 diel kukuričného škrobu.
Čerstvé kvasnice
Potrebujete nahradiť základnú reakciu tvorby oxidu uhličitého v ceste, aby v ňom boli bublinky. Podarí sa to takto:
- jedlá sóda + citrónová šťava v pomere 1 : 1
- kypriaci prášok + vínny kameň
Ak siahnete po tejto náhrade, už nedávajte cesto nakysnúť na teplé miesto, ale vložte ho do rúry rovno bez čakania.
Zdroj: Profimedia
vajicka
Vajcia
Prekvapivo ľahko nájdete náhradu, najmä pri pečení koláčov, hoci by ste možno tvrdili opak.
1 vajce
- štvrť hrnčeka jablkového (tekvicového) pyré
- 1 lyžica mletých ľanových semienok + 3 lyžice vody
- 3 lyžice majonézy
- pol rozpučeného banánu + 2 lyžičky kukuričného škrobu + do cesta pridať pol lyžičky kypriaceho prášku navyše
Chia vajcia
Lyžicu semienok chia zmiešajte s 3 lyžicami vody. Nechajte 5 minút odstáť a vmiešajte do cesta.
Stolový olej
Ak ho chcete nahradiť v ceste ako zdravšiu alternatívu alebo ho jednoducho nemáte dosť, nahradí ho ovocie či zelenina.
- 1 šálka oleja = 1 šálka ovocného pyré
- 1 šálka oleja = 1 nastrúhaná cukina
Šľahačka a kyslá smotana
Je jasné, že téglik kyslej smotany môžete kedykoľvek nahradiť rovnakým množstvom smotanového jogurtu. No ako možno nahradiť šľahačku?
250 ml smotany na šľahanie
- 60 ml rozpusteného masla + 90 ml plnotučného mlieka + 8 g múky na zahustenie
- 90 ml sójového mlieka + 60 ml olivového oleja (nepoužívajte, ak potrebujete nadýchanú šľahačku)
- rovnaké množstvo kokosového mlieka (nesmie byť light, treba ho predtým schladiť a použiť iba hustú vrchnú časť – dá sa vyšľahať)
Stužovač šľahačky
Zmiešajte lyžicu zemiakového škrobu a lyžicu práškového cukru. Nasypte k vychladenému tégliku smotany (min. 30 % tuku) a vyšľahajte dotuha.
Zdroj: Archív
Šľahačka
Tvaroh
250 g tvarohu = 1 tofu natural + 3 lyžice mlieka + kvapka citrónovej šťavy
Táto zdravá náhrada je vhodná aj do náplní a cesta (za tepla aj za studena). Tofu tvaroh je skvelý aj ako nátierka – ochutiť ho môžete ľubovoľne naslano aj nasladko.
Mlieko
Často ho môžete v recepte vynechať, napríklad palacinky sú dobré aj so sódovkou. No ak máte doma nejaké orechy alebo semienka, vyrobte si rastlinné mlieko. Namočte ich do vody (najlepšie na niekoľko hodín, ale ak máte naponáhlo, stačí zaliať vodou), potom rozmixujte a preceďte cez riedku tkaninu. Na pečenie je skvelé sójové, mandľové aj slnečnicové mlieko.
Zdroj: Shutterstock
Mliečne výrobky
Cukor
Ak nemáte kryštálový, hrnček cukru nahradíte 1 a štvrť hrnčekom práškového cukru (alebo naopak), prípadne hrnčekom trstinového či hnedého. Čo však, ak ho chcete vynechať zdravým spôsobom? V studenej kuchyni a pri nápojoch to je jednoduché, ale nahradiť konzistenciu cukru pri pečení môže byť problém.
1 hrnček cukru
- trištvrte hrnčeka medu,
- trištvrte hrnčeka javorového sirupu,
- dve tretiny hrnčeka agávového sirupu
- 1 hrnček kokosového cukru
- tretina až polovica hrnčeka brezového cukru (xylitol)
Stévia jedlám nepridáva žiadne kalórie, no niektoré jej syntetické náhrady jej prepožičiavajú horkú chuť. Ak máte príležitosť, vypestujte si stéviu radšej v črepníku a čerstvé lístky používajte na sladenie tekutín. Rozdiel nespoznáte.
Múka
Ak sa vám minula hladká, pokojne ju nahraďte polohrubou, ale pridajte trochu tekutiny navyše. Časť hladkej múky (asi tretinu) môžete nahradiť škrobom. Polohrubú múku nahradíte, ak do dvoch tretín hladkej pridáte tretinu hrubej. Namiesto bielej pšeničnej múky môžete použiť špaldovú, ražnú či akúkoľvek inú v pomere 1 : 1. Dávajte si však pozor na ťažšie múky – potrebujú viac tekutiny. V zásade platí, že bez zmeny receptu môžete nahradiť bielu pšeničnú múku tretinou až polovicou akejkoľvek inej múky.