Uskladnite cesnak na zimu: Takto vám určite nevyschne
29. 11. 2022, 8:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:37)

Zdroj: shutterstock.com
Urodilo sa vám ho viac na záhradke alebo ste kúpili väčšie množstvo v akcii? Aby sa vám to skutočne oplatilo, spracujte ho skôr, než začne hniť alebo vysychať či černieť. To sa môže ľahko stať, ak nemáte dobré podmienky na skladovanie.

Môžete ho zamraziť
Nazbierajte si tégliky z jogurtu a pripravte plastové alebo silikónové formičky na ľad.
1. Cesnak ošúpte, strúčiky nasypte do téglikov a uzatvorte fóliou a gumičkou. Vložte do mrazničky a používajte podľa potreby vcelku alebo aj nakrájaný na plátky - ide to, aj keď je strúčik zmrznutý.
Zdroj: Shutterstock
Cesnak môžete aj zamraziť a bude ako čerstvý.
2. Môžete zmraziť aj prelisovaný cesnak, ktorý najprv dajte do formičky na ľad. Zmrazené cesnakové kocky potom vyklopte a nasypte do téglika z jogurtu alebo do vaničky z margarínu či tvarohu. Kocky môžete dať aj do vrecúška určeného do mrazničky. Podľa potreby kocku roztopte na zohriatom tuku alebo vhoďte do vriacej tekutiny.
Aj takto vydrží celú zimu
V oleji – očistený cesnak dajte do zaváracieho pohára, pridajte celé čierne korenie a vetvičku byliniek (tymian, rozmarín). Zalejte kvalitným olivovým olejom a uzatvorte. Skladujte na chladnom mieste.
Zdroj: Shutterstock
Skúšali ste už cesnak v oleji?
V soli – očistený a prelisovaný cesnak pomeľte a zmiešajte so soľou v pomere 1 kg cesnaku na 250 g soli. Používajte rovnako ako čerstvý, len už potom jedlo nedosáľajte.
Sušený – cesnak očistite, nakrájajte na plátky a poukladajte na sito alebo riedke plátno. Nechajte pár dní presušiť na suchom mieste. Potom pomeľte na jemný prášok alebo rozdrvte, ak máte rady granulky.