Jahody ľudia pestujú už vyše šesťsto rokov, veľkoplodé odrody však boli vyšľachtené až v 18. storočí. Plody aj listy sa hojne využívali v ľudovom liečiteľstve na prečistenie, zápaly kĺbov, podráždené oči i tráviace problémy.

Anketa
Máte radi jahody?

Jedzte, kým je čas

Nič sa nevyrovná čerstvým plodom. Túžobne očakávané prvé letné ovocie má energetickú hodnotu iba 180 kJ/100 g, ale obsahuje až 60 mg vitamínu C, veľké množstvo vitamínov A, B, E a K, minerálov vápnika, horčíka, draslíka, zinku a železa, zo vzácnejších prvkov najmä mangán, molybdén, kobalt, bór a fluór.

Neodolateľnú chuť a vôňu dodáva jahodám jedinečný kokteil organických kyselín.

_
Zdroj: Shutterstock