Reklama

Čím nahradiť maslo? Posledná alternatíva vás zaručene prekvapí!

Pečenie

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Možno si myslíte, že maslo je nenahraditeľné alebo poznáte len jednu alternatívu. Je ich však oveľa viac. Na tú poslednú by ste to asi ani nepovedali.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ada Straková: Vianočné želanie pre čitateľky Báječnej Ženy
    Zdroj: Žena

    Margarín

    Je to zrejme prvá náhrada, ktorá každému príde na um. Zameniť ho s maslom môžeme v pomere 1:1, čiže koľko masla vyžaduje recept, toľko dáme margarínu. Je vhodný najmä na kysnuté cesto, ale aj krehké cesto určené na drobné pečivo. Použiť ho môžete aj do krémov.

    Masť

    Bravčovú masť si mnohí vieme predstaviť len pri vyprážaní. Môžete ju však rovnako použiť aj na slané druhy pečiva a dokonca aj na prípravu krehkého cesta. Pokiaľ narazíte na recepty z čias našich babičiek, zistíte, že masť pridávali napríklad aj do vanilkových rožkov.

    Zdroj: Shutterstock

    Bravčová masť môže tiež poslúžiť ako náhrada masla.

    Orechové maslo

    Orechové maslá mnohí poznajú ako súčasť nepečených maškŕt, dajú sa však použiť aj pri pečení. Výslednému produktu samozrejme odovzdajú svoju chuť, takže si treba premyslieť, či použijete arašidové, kešu či mandľové. Sú vhodné najmä na sušienky a brownies. Môžete použiť aj zmes orechového a bežného masla, alebo orechového masla a oleja.

    Olej

    Olej sa bežne používa do koláčov či muffinov. Ak aj máte recept s maslom, nemusíte sa báť nahradiť ho rastlinným olejom – namiesto 100 g masla použite 80 g oleja. Ideálne takého, ktorý nemá príliš výraznú chuť, vhodný je slnečnicový alebo repkový.
     
    Olivový: Hodí sa skôr do slaných receptov.
    Kokosový: Myslite na jeho výraznú chuť. Je vhodné ho pred použitím jemne rozohriať.

    Mliečne výrobky

    Maslo sa dá nahradiť smotanou: pri sladkej ale treba prihliadať na jej tekutú formu a ubrať z inej tekutiny v recepte. Do báboviek, koláčov, závinov a korpusov môžete použiť aj biely jogurt, s kvalitným gréckym sa nemusíte obávať ani použitia pri krehkých koláčoch. Tvaroh a smotanový syr sú trochu ťažšie, a tak sa hodia najviac na koláče a muffiny.

    Zdroj: shutterstock

    Pri tvarohu treba prihliadať na jeho hutnejšiu konzistenciu.

    Ovocné pyré

    Túto nízkotučnú alternatívu oceníte najmä vtedy, ak pečiete pre ľudí, ktorí nesmú konzumovať mliečne výrobky. Najčastejšie sa využíva jablkové alebo banánové pyré, môžete použiť aj zmes z pyré a oleja. Pri banánoch môžete navyše znížiť aj množstvo cukru uvádzaného v recepte. Pyré sa nemusíte absolútne báť pri koláčoch, bábovkách, muffinoch alebo perníku.

    Avokádo

    Ako slanú nátierku ho poznajú mnohí, vegáni ho však používajú aj na pečenie sladkých dobrôt. Hodí sa však rovnako dobre aj do slaných ciest. Je dobré rozmixovať ho naozaj najemno.

    Zdroj: shutterstock

    Avokádo obsahuje zdravé tuky.

    Mak a orechy

    Hoci mletý mak a orechy poznáme skôr ako náplne do koláčov, vďaka obsahu tuku sú vhodné aj ako náhrada masla do cesta.