Hliva verzus Šampiňóny. Ktoré huby sú lepšie na imunitu?
12. 2. 2023, 14:00

Zdroj: Shutterstock
Chrumkavá hliva súperí s jemnými šampiňónmi o vašu priazeň. Čo by ste si určite mali uvariť častejšie?

1. kolo: Niacín
Vitamín B3 (nikotínamid, vitamín PP podľa choroby pelagra) má na starosti pokožku, srdce a trávenie, správnu činnosť nervov, podporuje metabolizmus tukov, znižuje hladinu krvného cukru a priaznivo ovplyvňuje duševnú činnosť. Zlepšuje vstrebávanie vitamínov A, D, E a K rozpustných v tukoch. Odporúčaná denná dávka: 14 až 16 mg. Príznaky nedostatku: nespavosť, nervozita, úzkosť, nechutenstvo a depresia. V 100 g surovej hlivy sa nachádza 5 mg niacínu, v 100 g šampiňónov 3,6 mg. Bod patrí hlive.
Stav: 1 : 0
2. kolo: Omega-6
Tieto esenciálne mastné kyseliny si ľudské telo nedokáže vyrobiť, preto je nutné prijímať ich v strave. Organizmus ich nevyužíva ako zdroj energie, ovplyvňujú však dôležité telesné funkcie. Ak sa konzumujú v primeranom množstve a v rovnováhe s nenasýtenými mastnými kyselinami omega-3, majú priaznivé účinky na srdce a cievy, pomáhajú aj pri prevencii rakoviny. Ideálny pomer omega-6 a omega-3 je 3 : 1. Zatiaľ čo 100 g hlivy obsahuje 40 mg omega-6, 100 g šampiňónov až 139 mg. Bod pre šampiňóny.
Stav: 1 : 1
3. kolo: Vláknina
Pojem vláknina zahŕňa nevyužiteľné sacharidy, ktoré naša tráviaca sústava nedokáže rozložiť na stráviteľné látky. Hoci nepatrí medzi hlavné živiny, pre zdravie je nenahraditeľná, potrebná pre dobré trávenie a vyprázdňovanie. Dostatočný príjem vlákniny – 25 až 30 g denne – chráni pred chorobami srdca a tráviacej sústavy vrátane rakoviny hrubého čreva. Huby patria medzi dobré zdroje vlákniny. Zo 100 g hlivy získate 2,3 g vlákniny, z rovnakého množstva šampiňónov len 1 g. Bod získava hliva.
Stav: 2 : 1
V hubovom súboji víťazí: Hliva
Hliva ustricovitá patrí medzi huby s vysokou nutričnou hodnotou. Obsahuje sacharidy, bielkoviny, esenciálne aminokyseliny, vitamíny B1, B2, B3, B5 a B7, z minerálov vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, selén, zinok a sodík. V hlive sa nachádza spektrum vzácnych látok, ako sú glukány, glykoproteíny, lektín, lovastatín, ostreolysín a množstvo enzýmov. Pre ľudský organizmus má veľký význam betaglukán, a to nielen na posilnenie imunity a na prevenciu rôznych ochorení, ale aj pri ich liečbe.