Reklama

Malé zrnká, veľký efekt. Skvelé tipy, čo s kuskusom, pohánkou či bulgurom

Obilniny,
najmä celozrnné varianty, by mali
tvoriť asi štvrtinu
konzumovaných
potravín.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Nekupujete bulgur, quinou ani amarant, lebo neviete, čo s nimi ani ako chutia?

Ak vás premôže zvedavosť a dostanete chuť trocha experimentovať, vyskúšajte ich a možno sa stanú obľúbenou súčasťou vášho jedálneho lístka.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako uvariť lahodný BULGUR na turecký spôsob? Stača vám TRI KROKY
    Zdroj: Hungry Man Kitchen

    Pohánka

    Pochádza z Himalájí, ale už v minulosti bola u nás dôležitou súčasťou výživy. Mix vitamínov, minerálov a vlákniny znižuje cholesterol a chráni pred artériosklerózou. Rutín udržuje pružné cievy a zabraňuje tvorbe zrazenín. V zrnkách je aj veľa zinku, medi, mangánu a selénu.

    Čo s ňou?
    Pohánka má neutrálnu chuť. Pripravíte z nej prílohy, polievky, nátierky aj kaše. Pohánkovú múku používajte ako pšeničnú, krúpy môžete dusiť i zapekať.

    Bulgur

    Výrobok z naklíčenej, predvarenej a nahrubo zomletej tvrdej pšenice má orieškovú chuť, je ľahko stráviteľný a nenadúva. Bulgur má vysoký podiel vlákniny, množstvo vitamínov a enzýmov, preto je ideálny na prípravu vegetariánskych a diétnych pokrmov.

    Čo s ním?
    Bulgur využijete do plniek, polievok, šalátov i fašírok alebo ako prílohu. Zalejte ho vriacou vodou v pomere 1 : 2, pridajte soľ, kvapku oleja a povarte 2 minúty, potom nechajte 15 až 20 minút postáť.

    Amarant

    Posvätné zrno Aztékov patrí medzi nepravé obilniny a pre vysokú výživovú hodnotu si amarant našiel miesto aj v súčasnej kuchyni. Je bezlepkový, obsahuje rastlinné bielkoviny, olej s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, vlákninu a sacharidy. V zrnkách sa nachádza až 85 percent dôležitých minerálov.

    Čo s ním?

    Väčšinou sa predávajú krúpy a cestoviny. Múka sa hodí do zmesi na prípravu chleba, pečiva i cukroviniek.

    Quinoa

    Zrelé semená mrlíka čilského, ktorý Inkovia pestovali už pred 5 000 rokmi, sa stali hitom v európskej kuchyni, hlavne ako súčasť vegetariánskej a bezlepkovej stravy. Quinoa je výborný zdroj betakaroténu a vitamínov B a C, obsahuje aj esenciálne bielkoviny a mastné kyseliny.

    Čo s ňou?
    Quinou uvarte podobne ako ryžu, na 1 diel semien prilejte 2 diely vody. Ochuťte soľou a premiešajte s troškou olivového oleja. Teplú môžete podávať ako prílohu, upraviť ako rizoto, vychladnutú zamiešať do šalátov.

    Extra tip- kuskus

    Vyzerá ako obilnina, no v skutočnosti je to drobná guľatá cestovina z tvrdej pšenice (semoliny). Patrí medzi základné suroviny severoafrickej kuchyne. V ponuke sú 2 druhy – obyčajný a celozrnný, ktorý má viac vitamínov, minerálov a vlákniny.

    Čo s ním?
    Kuskus vôbec nemusíte variť. Zalejte ho vriacou vodou– na 1 diel kuskusu 2 diely vody alebo na 2 diely kuskusu 3 diely vody. Prikryte, nechajte 5 až 7 minút postáť a prehrabte vidličkou. Keď sa zrniečka zlepia, pomôže lyžička oleja. Môžete ho ochutiť naslano i nasladko.