Ak vás premôže zvedavosť a dostanete chuť trocha experimentovať, vyskúšajte ich a možno sa stanú obľúbenou súčasťou vášho jedálneho lístka.

Pohánka

Pochádza z Himalájí, ale už v minulosti bola u nás dôležitou súčasťou výživy. Mix vitamínov, minerálov a vlákniny znižuje cholesterol a chráni pred artériosklerózou. Rutín udržuje pružné cievy a zabraňuje tvorbe zrazenín. V zrnkách je aj veľa zinku, medi, mangánu a selénu.

Čo s ňou?
Pohánka má neutrálnu chuť. Pripravíte z nej prílohy, polievky, nátierky aj kaše. Pohánkovú múku používajte ako pšeničnú, krúpy môžete dusiť i zapekať.

Pohánka
Zdroj: Shutterstock

Bulgur

Výrobok z naklíčenej, predvarenej a nahrubo zomletej tvrdej pšenice má orieškovú chuť, je ľahko stráviteľný a nenadúva. Bulgur má vysoký podiel vlákniny, množstvo vitamínov a enzýmov, preto je ideálny na prípravu vegetariánskych a diétnych pokrmov.

Čo s ním?
Bulgur využijete do plniek, polievok, šalátov i fašírok alebo ako prílohu. Zalejte ho vriacou vodou v pomere 1 : 2, pridajte soľ, kvapku oleja a povarte 2 minúty, potom nechajte 15 až 20 minút postáť.

Bulgur
Zdroj: Shutterstock