Malé zrnká, veľký efekt. Skvelé tipy, čo s kuskusom, pohánkou či bulgurom
30. 11. 2022, 8:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:37)

Zdroj: Shutterstock
Nekupujete bulgur, quinou ani amarant, lebo neviete, čo s nimi ani ako chutia?
Ak vás premôže zvedavosť a dostanete chuť trocha experimentovať, vyskúšajte ich a možno sa stanú obľúbenou súčasťou vášho jedálneho lístka.
Pohánka
Pochádza z Himalájí, ale už v minulosti bola u nás dôležitou súčasťou výživy. Mix vitamínov, minerálov a vlákniny znižuje cholesterol a chráni pred artériosklerózou. Rutín udržuje pružné cievy a zabraňuje tvorbe zrazenín. V zrnkách je aj veľa zinku, medi, mangánu a selénu.
Čo s ňou?
Pohánka má neutrálnu chuť. Pripravíte z nej prílohy, polievky, nátierky aj kaše. Pohánkovú múku používajte ako pšeničnú, krúpy môžete dusiť i zapekať.
Bulgur
Výrobok z naklíčenej, predvarenej a nahrubo zomletej tvrdej pšenice má orieškovú chuť, je ľahko stráviteľný a nenadúva. Bulgur má vysoký podiel vlákniny, množstvo vitamínov a enzýmov, preto je ideálny na prípravu vegetariánskych a diétnych pokrmov.
Čo s ním?
Bulgur využijete do plniek, polievok, šalátov i fašírok alebo ako prílohu. Zalejte ho vriacou vodou v pomere 1 : 2, pridajte soľ, kvapku oleja a povarte 2 minúty, potom nechajte 15 až 20 minút postáť.
Amarant
Posvätné zrno Aztékov patrí medzi nepravé obilniny a pre vysokú výživovú hodnotu si amarant našiel miesto aj v súčasnej kuchyni. Je bezlepkový, obsahuje rastlinné bielkoviny, olej s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, vlákninu a sacharidy. V zrnkách sa nachádza až 85 percent dôležitých minerálov.
Čo s ním?
Väčšinou sa predávajú krúpy a cestoviny. Múka sa hodí do zmesi na prípravu chleba, pečiva i cukroviniek.
Quinoa
Zrelé semená mrlíka čilského, ktorý Inkovia pestovali už pred 5 000 rokmi, sa stali hitom v európskej kuchyni, hlavne ako súčasť vegetariánskej a bezlepkovej stravy. Quinoa je výborný zdroj betakaroténu a vitamínov B a C, obsahuje aj esenciálne bielkoviny a mastné kyseliny.
Čo s ňou?
Quinou uvarte podobne ako ryžu, na 1 diel semien prilejte 2 diely vody. Ochuťte soľou a premiešajte s troškou olivového oleja. Teplú môžete podávať ako prílohu, upraviť ako rizoto, vychladnutú zamiešať do šalátov.
Extra tip- kuskus
Vyzerá ako obilnina, no v skutočnosti je to drobná guľatá cestovina z tvrdej pšenice (semoliny). Patrí medzi základné suroviny severoafrickej kuchyne. V ponuke sú 2 druhy – obyčajný a celozrnný, ktorý má viac vitamínov, minerálov a vlákniny.
Čo s ním?
Kuskus vôbec nemusíte variť. Zalejte ho vriacou vodou– na 1 diel kuskusu 2 diely vody alebo na 2 diely kuskusu 3 diely vody. Prikryte, nechajte 5 až 7 minút postáť a prehrabte vidličkou. Keď sa zrniečka zlepia, pomôže lyžička oleja. Môžete ho ochutiť naslano i nasladko.