Reklama

Milujete reďkovky? 6 vecí, ktoré musíte vedieť, než ich zjete

Reďkovky

Zdroj: pinterest/johnnyseeds.com

Reklama

Chutná a zdravá zelenina pre ženy v každom veku.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    10 SUPERPOTRAVÍN pre zdravie: Vyzerajú obyčajne, sú však výnimočné

    1. Na farbe nezáleží

    Červené, biele, fialové i žlté reďkovky obsahujú množstvo cenných látok. Z minerálov a zo stopových prvkov sú to najmä vápnik, fosfor, železo, síra, mangán a draslík, z vitamínov kyselina listová a vitamíny B a C. V reďkovkách sa nachádzajú sírnaté silice, ktoré ničia škodlivé baktérie v žalúdku a črevách. Štipľavú chuť spôsobujú horčičné oleje, ktoré pomáhajú pri prechladnutí a ochoreniach dýchacích ciest.

    2. Podporia chudnutie

    Pre nízku energetickú hodnotu a mierne močopudné účinky sú reďkovky skvelou súčasťou zdravej výživy i chutným pomocníkom pri chudnutí. Podporujú trávenie, čistia črevá od usadenín, zabraňujú nadúvaniu i zápche. Keďže v reďkovkách sa nachádza skvelá kombinácia vápnika, draslíka a betakaroténu, sú ideálnou zeleninou pre ženy bez rozdielu veku.

    3. Chránia bunky

    Reďkovky obsahujú množstvo antioxidantov, napríklad sulforafán, izotiokyanáty a indol-3-karbinol, ktoré chránia pred rakovinou hrubého čreva, prsníka a vaječníkov. Antioxidačná sila potravín sa meria podľa ich schopnosti pohlcovať škodlivé voľné kyslíkové radikály (ORAC). U reďkoviek je to 1 750 mikromolov TE/100 g. Dostatočnú ochranu poskytne 3- až 5-tisíc týchto jednotiek denne.

    4. Zdroj vlákniny

    Pre zachovanie dobrého zdravia by ste mali denne zjesť 25 g vlákniny, muži až 30 g. Zo 100 g reďkoviek môžete získať 1,6 g vlákniny. TIPOM navyše je, že mladé svieže listy nevyhadzujte, pokrájajte ich do šalátov.

    6. Okrúhlica

    Táto zelenina je známa aj pod názvami vodnica a japonská reďkev. Veľké biele buľvy majú hrubú šupku, ktorú treba odkrojiť. Okrúhlica je veľmi jemná a šťavnatá, na rozdiel od reďkovky vôbec neštípe. Obsahuje steroly, ktoré sú dobrou prevenciou artériosklerózy. Jedlé sú aj mladé listy, ktoré majú trojnásobok vitamínu C a neuveriteľné množstvo vitamínov A a K, vápnika a železa. Objavte túto u nás trocha zabudnutú zeleninu. Vypestujte si ju alebo ju kúpte v obchode, keď ju zbadáte, a neoľutujete. Na celozrnnom chlebíku s maslom je naozaj lahodná.

    6. Súboj: Okrúhlica vs Reďkovka

    Ktorá má lepší nutričný profil?

    1. kolo: Pyridoxín

    Vitamín B6 sa zúčastňuje na tvorbe červených krviniek a obranných látok, v kombinácii s horčíkom zmierňuje stres, svalové napätie a kŕče, pomáha pri predmenštruačnom syndróme. Odporúčaná denná dávka je 2,2 mg. Nedostatok pyridoxínu sa prejavuje nervozitou, anémiou, zápalmi na jazyku, suchými ústami, poruchami imunity. V 100 g okrúhlice sa nachádza 0,09 mg pyridoxínu, v 100 g reďkovky 0,07 mg. Bod pre okrúhlicu.

    Stav - 1 : 0

    2. kolo: Vitamín C

    Kyselina askorbová je silný antioxidant, ktorý chráni každú bunku v tele. Tento vitamín rozpustný vo vode treba denne dopĺňať, najlepšie v prírodnej forme, pretože je dôležitý pre silnú imunitu a celkové zdravie. Udržiava pružné cievy, zlepšuje vstrebávanie železa, stimuluje tvorbu bielych krviniek a plní celý rad ďalších úloh. V 100 g okrúhlice je 21 mg vitamínu C, v rovnakom množstve reďkovky okolo 15 mg. Bod patrí okrúhlici.

    Stav - 2 : 0

    3. kolo: Meď

    Tento stopový prvok je pre ľudský organizmus nenahraditeľný. Je súčasťou rôznych enzýmov, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie telesných orgánov, napríklad kože, srdca a ciev, podieľa sa na chemických reakciách v tele a je potrebný na tvorbu hemoglobínu. Nedostatok medi zvyšuje riziko koronárnej choroby srdca. Denne potrebujete 2 mg medi. V 100 g okrúhlice je 0,085 mg medi, v 100 g reďkovky 0,05 mg.  Opäť bod pre okrúhlicu.                                         

    Stav - 3 : 0