Reklama

Myslíte si, že je vaša kuchyňa čistá? TIETO miesta sú niekedy špinavejšie ako toalety!

Tieto farby spestria malú kuchyňu. Vedeli ste o tom?

Zdroj: Future

Reklama

Veronika Maťová

Editorka webu Žena.pluska.sk

Kuchyňa je srdcom domova – miestom, kde pripravujeme jedlo pre seba a svoju rodinu, kde sa zdieľajú spoločné chvíle a vôňa čerstvo navareného pokrmu zaplní celý byt. No zároveň je to aj priestor, kde sa – často neviditeľne – hromadia milióny baktérií

Hoci si možno myslíte, že toaleta je najšpinavšie miesto v domácnosti, realita vás môže prekvapiť: kuchyňa je v skutočnosti oveľa väčším semenišťom mikróbov.

Hubky a handry na riad – baktériová bomba

Ak existuje jeden predmet v domácnosti, ktorý by si zaslúžil okamžitú dezinfekciu alebo rovno výmenu, je to hubka na riad. Podľa viacerých štúdií práve tu nájdeme najväčšiu koncentráciu baktérií v celom byte. Teplo, vlhko a zvyšky jedla sú ideálnym prostredím pre množenie baktérií ako E. coli, Salmonella či Listeria.
Tip: Hubku meňte minimálne raz za týždeň a medzičasom ju každý deň prelejte vriacou vodou alebo zohrejte na pár sekúnd v mikrovlnke (len ak nie je kovová!).

Zdroj: Shutterstock

Hubku na riad treba pravidelne dezinfikovať!

Drez – miesto, kde sa baktérie cítia ako doma

Možno ho denne opláchnete, ale dôkladné čistenie drezu je prekvapivo často zanedbávané. V dreze zostávajú zvyšky jedla, voda a mastnota, čo sú ideálne podmienky pre baktérie. Dno drezu, okraje a odtok sú rizikovými zónami.
Tip: Aspoň raz týždenne vyčistite drez a jeho okolie roztokom z octu a jedlej sódy alebo použite dezinfekčný prostriedok

Zdroj: Shutterstock

Pozor na liatie horúcej vody do drezu!

Autor článku

Veronika Maťová

Editorka webu Žena.pluska.sk
Začínala na webe pre Plus JEDEN DEŇ a po ukončení vysokej školy nastúpila ako webová editorka pre Nový Čas pre ženy. Časom si vyskúšala aj prácu na weboch Dobré jedlo a Lepšie bývanie, ale postupne sa opäť vrátila do ženského segmentu na web Báječná žena.