Nálev z nakladaných uhoriek je skrytý klenot! Využijete ho pri varení i upratovaní
2. 3. 2025, 19:02

Zdroj: shutterstock
Keď nabudúce spotrebujete nakladané uhorky, vráťte pohár s nálevom späť do chladničky. Využijete ho na mnoho spôsobov.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Tento kyslý zázrak dokáže oveľa viac, než by ste čakali. Jeho využitie siaha ďaleko za hranice kuchyne – pomôže vám s varením, vylepší zdravie a dokonca aj domácnosť. Tu je niekoľko skvelých dôvodov, prečo by ste ho mali uchovať.

Zdroj: Zena.sk
1. Dokonalý základ pre marinády a dresingy
Ak milujete výrazné chute, nálev zo zaváraných uhoriek je perfektným základom na prípravu marinád na mäso, ryby či zeleninu. Vďaka octu a koreninám dodá pokrmom pikantnosť a zároveň ich robí jemnejšie. Stačí pridať trošku oleja, cesnaku a byliniek a originálna marináda je na svete.
2. Vylepší chuť polievok a omáčok
Skúste pridať lyžicu alebo dve do kapustnice, fazuľovej či zemiakovej polievky. Dodá im príjemnú kyselkavú chuť a zvýrazní ich arómu. Existuje dokonca aj recept, ktorého základ robí nálev z nakladaných uhoriek. Táto polievka je veľmi obľúbená najmä v lete, keď chutí príjemne osviežujúco. Rovnako výborne poslúži aj na dochutenie omáčok k mäsu či do guláša.
Anketa
Vylievate nálev z nakladaných uhoriek?
- Áno61%
- Nie38%
Hlasovanie bolo ukončené
3. Zázračný liek na svalovú únavu
Vedeli ste, že nálev z nakladaných uhoriek obsahuje elektrolyty, ktoré pomáhajú hydratovať organizmus? Športovci ho často pijú ako prírodný iontový nápoj na zmiernenie svalových kŕčov. Ak ste mali ťažký tréning, toto bude pre vás neoceniteľným darom.
4. Záchrana pre unavené rastliny a na vykynoženie buriny
Vďaka obsahu octu a minerálov môžete nálev využiť ako prírodné hnojivo pre kyslomilné rastliny, ako sú azalky, hortenzie alebo čučoriedky. Stačí ho mierne zriediť vodou a rastliny sa vám poďakujú sviežimi kvetmi. V záhrade ich zase môžete využiť na vykynoženie buriny, ktorú postriekajte roztokom s s týmto nálevom.