V období silnejúcej ďalšej vlny kovidu je čerstvé ovocie, ktoré dozrieva v auguste, dôležitým zdrojom živín na posilnenie imunity. Ak nemáte vlastné zo záhrady, vyberte sa ráno na trh alebo využite samozber u miestneho pestovateľa a neoľutujete.

Černice

Drobné ovocie s neuveriteľnou silou obsahuje vitamíny A, C, E a väčšinu vitamínov skupiny B, horčík, vápnik, draslík a mangán. Černice sú štedrý zdroj antokyanínov – silných antioxidantov, ktoré im dodávajú tmavú farbu. Nachádzajú sa v nich aj špecifické látky, ktoré chránia pred chorobami srdca. Černice chránia aj pred zubným kazom a nádorovými ochoreniami.

Slivky

Zrelé slivky majú vysoký obsah vitamínov skupiny B, napríklad biotínu, ktorý sa stará o vlasy, nechty a pokožku. Vitamín E je silný antioxidant a strážca zdravej hladiny cholesterolu, chráni pred nádorovými a srdcovo-cievnymi chorobami. Najväčším bohatstvom sú však minerály – draslík pre srdce, nervy a svaly, fosfor a vápnik pre zuby a kosti, železo pre krv a bunky, horčík pre mozog, svaly a metabolizmus.

Slivky
Zdroj: Shutterstock
Slivky