Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pažítka verzus Žerucha. Ktorá vňatka prekvapí množstvom vitamínov?

Gardening,In,Summer,-,Happy,Woman,With,Different,Kind,Of

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Kto zvíťazí v neľútostnom vitamínovom súboji? Jemná pažítka alebo pikantná žerucha?

Zdieľať

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:25
Remaining Time 0:25
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Kyslá sudová kapusta je náš domáci poklad a zázrak na imunitu

    1. kolo: Vitamín A
    Tento vitamín rozpustný v tuku tvorí skupina látok s podobným chemickým zložením. Najdôležitejší je retinol a karotenoidy, napríklad betakarotén, z ktorého si telo samo vyrobí vitamín A. Stará sa o dobrý zrak, vývoj slizníc, kostí a krvotvorby, podporuje rast, chráni pred vznikom nádorových ochorení. Ak chýba vitamín A, prejavuje sa to suchými sliznicami a očami, zhoršuje sa zrak, šúpe sa pokožka a telo začne strácať obranyschopnosť. V 100 g čerstvej pažítky sa nachádza 4 353 IU vitamínu A (1,5-násobok dennej potreby), v 100 g žeruchy 3 458 IU. Bod pre pažítku.
    Stav: 1 : 0

    2. kolo: Vitamín C
    Kyselina L-askorbová patrí medzi základné antioxidanty. Dospelý človek by mal denne prijať 80 až 100 mg. Vitamín C plní dôležitú úlohu v imunitnom systéme, pretože stimuluje biele krvinky k vylučovaniu protilátok, ktoré ničia škodlivé mikroorganizmy, spolupracuje s vitamínom E, chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Zúčastňuje sa aj na tvorbe kolagénu a na metabolizme niektorých minerálov a vitamínov, vyživuje bunky a cievy, podporuje zdravie kostí, zubov, kože a väziva. V 100 g pažítky sa nachádza 58,1 mg vitamínu C, v 100 g žeruchy 34,5 mg. Ďalší bod pre pažítku.
    Stav: 2 : 0

    3. kolo: Vitamín K
    Patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tuku a je potrebný na optimálnu zrážavosť krvi, mineralizáciu a regeneráciu kostí, správnu činnosť pečene a bunkový rast. Podporuje hojenie rán a jaziev, znižuje tvorbu vrások a vyrovnáva farebné nerovnosti pokožky. Podporuje dlhovekosť a je prevenciou nádorových ochorení. Väčšie množstvo potrebujú ženy, ktoré majú problémy s krvácaním z nosa alebo silnú menštruáciu. V 100 g pažítky sa nachádza 212,7 mikrogramov vitamínu K, v 100 g žeruchovej vňate 271 mikrogramov (viac ako 2-násobok denne potreby). Bod získava žerucha.
    Stav: 2 : 1

    A víťazom je: Pažítka
    Najjemnejšia z cibuľovej zeleniny chutí malým aj veľkým. Aromaticky aj chuťovo je jemnejšia ako cibuľa, pór a cesnak, no nedá sa zahanbiť, pokiaľ ide o zdraviu prospešné látky. Štíhla tmavozelená vňať takisto obsahuje alicín – látku, ktorá zneškodňuje baktérie, plesne a vírusy a zároveň znižuje cholesterol i krvný tlak.

    Nielen na ozdobu
    Jedna z prvých jarných vňatiek má všetko, čo organizmus potrebuje po zime: mimoriadne vysoký obsah vitamínov A , C a K, štedrú porciu pyridoxínu, riboflavínu, kyseliny listovej a pantoténovej, sodíka, draslíka, vápnika, horčíka, železa, medi, mangánu a fosforu. Éterické oleje zlepšujú trávenie a upravujú krvný tlak.

    Namiesto soli
    Táto skvelá bylinka poteší milovníčky zdravej výživy aj tých, čo zo zdravotných dôvodov musia obmedziť solenie. Zosilní a vyzdvihne slanú chuť, preto uberte soľ všade, kam pridáte pažítku. Jemná vňať nemá rada tepelnú úpravu, preto ju do varených jedál pridávajte až nakoniec po odstavení z platne, inak stratí chuť.

    TIP
    Pažítka je v studenej kuchyni nenahraditeľná. Hodí sa do nátierok, hlavne do smotanovej, tvarohovej, vajíčkovej a bryndzovej, posypte ňou šaláty, praženicu, zemiakovú kašu i chlebík s maslom. Fialové kvety pažítky sú jedlé a v šalátoch vyzerajú fantasticky.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS