Reklama

Rádioaktivita, rakovina, požiare?! Toto je 10 najväčších mýtov o mikrovlnkách

.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Robia potraviny rádioaktívnymi? Oberajú potraviny o nutričnú hodnotu? Uvoľňujú žiarenie, ktoré spôsobuje choroby? Mýtov o mikrovlnkách je veľa, preto sa pokúsime odstrániť pochybnosti.

Klebety o jej negatívnom vplyve na potraviny a zdravie po desaťročiach kolujú naďalej. V niektorých prípadoch je dokonca spochybnená aj ich bezpečnosť. Radí aj Spoločnosť na ochranu spotrebiteľov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako uvariť lahodný BULGUR na turecký spôsob? Stača vám TRI KROKY
    Zdroj: Hungry Man Kitchen

    1. Sú rádioaktívne - NIE

    Pracujú s elektromagnetickými vlnami ako aj rádio. Práve objav rádiových vĺn v 20-tych rokoch 20. storočia umožnil aj vývoj týchto zariadení.

    Zdroj: Shutterstock

    Elektromagnetické vlny (ktoré však s rádioaktivitou nič nemajú) prenikajú do jedla a spôsobujú miešanie molekúl vody. Táto energia sa premieňa na teplo, ktoré jedlo absorbuje.

    2. Menia zloženie potravín - NIE

    Keďže vlny prenikajú do vody, potraviny s jej vysokým obsahom ako zelenina, môžu byť uvarené rýchlejšie ako iné kompaktnejšie suroviny. To však neznamená, že mikrovlny menia DNA vody v nich ohriatej, hlavne preto, že voda DNA nemá.

    Zdroj: Shutterstock

    Nie je pravda, že mikrovlny menia zloženie jedla. Mikrovlny rozvibrujú molekuly vody v jedle a zohrievajú ich. Ale nemenia ich, ani nerobia jedlo rádioaktívnym.

    3. Mikroplasty prenikajú do jedál - ÁNO aj NIE

    Nie, všetky plasty do mikrovnky nepatria. Niektoré, keď sa zahrejú priamym kontaktom s veľmi horúcimi prípravkami (mikrovlny prechádzajú týmto materiálom), môžu podporovať migráciu častíc do potravín. Mali by ste preto používať iba tie plasty, ktoré sú vhodné alebo radšej sklo.

    Zdroj: Shutterstock

    4. Ohrievacie častice unikajú - NIE

    Mikrovlny z rúry neunikajú. Ak je v neporušenom stave, nemôžu prechádzať stenami ani dverami. A ak je porušená, zrejme sa ani nezapne.

    Zdroj: Shutterstock

    5. Zabíjajú živiny v jedlách - NIE

    Naopak - s väčšou pravdepodobnosťou zachováva živiny rovnako ako väčšina bežných foriem varenia.

    Zdroj: Shutterstock

    Pokiaľ zeleninu neprevaríte, mikrovlnná rúra dokonca pomáha zachovať viac vitamínov a minerálov ako jej dusenie na panvici, tvrdia vedci z Harvard Medical School. Je to preto, že mikrovlnná rúra je rýchlejšia a spotrebuje menej vody, čo pomáha predchádzať úniku živín.

    6. Spôsobujú rakovinu - NIE

    Dôkazy ukazujú, že neexistuje žiadna súvislosť medzi používaním mikrovlnnej rúry a zvýšeným rizikom rakoviny. Dôležitejšie je to, čo do rúry vkladáte - preto radšej kontrolujte etikety a zamerajte sa na hladiny cukrov, tukov, solí, konzervantov, zahusťovadiel a dochucovadiel.

    Zdroj: Shutterstock

    7. Rušia kardiostimulátory - skôr NIE

    Aj keď je možné, že elektromagnetické rušenie zmení nastavenia kardiostimulátorov, nie je potrebné ju kvôli tomu zahodiť a ide o veľmi zveličený koncept.

    Zdroj: Shutterstock

    Podľa špičkových medicínskych inštitúcii stačí, aby ste sa pri zapnutej mikrovlnnej rúre zdržiavali vo vzdialenosti nad 15 centimetrov a ak sa priblížite viac, stačí odstúpiť, aby sa hodnoty strojčeka vrátili do normálu.

    Táto rada však neplatí pre všetky elektrické spotrebiče; niektorým sa treba vyhnúť. Písomné pokyny, ktoré ste k zariadeniam dostali, vás na ne upozornia.

    8. Spôsobujú sivý zákal

    Ďalší mýtus spojený s únikom. Mikrovlnné rúry sú utesnené, takže žiadne žiarenie nemôže unikať, a okná majú v sebe sieťku, ktorá zabraňuje úniku mikrovĺn cez okno. Rúry nie je možné zapnúť s otvorenými dvierkami.

    Zdroj: Shutterstock

    Pokiaľ s vaším spotrebičom nikto nemanipuloval, je úplne bezpečné sledovať otáčanie jedla.

    9. Vybuchujú nahrievacie predmety - ÁNO/NIE

    Liečiť bolesti svalov a kĺbov suchým teplom odporúčajú mnohí - napríklad nahrievacími vreckami či plyšovými hračkami, v niektorých krajinách často aj vreckami s pšenicou pohánkou či prosom.

    Zdroj: Pixabay

    V zahraničí však obilné vrecká vyvolali množstvo požiarov a hrozí aj obarenie. Vždy treba dôkladne prečítať návod.

    10. Nedokážu uvariť jedlo rovnomerne - ÁNO aj NIE

    Surové veci sú studené, vodnaté pália? Nie je to len chyba spotrebiča.

    Zdroj: Shutterstock

    Zatiaľ čo polotovary predbalené špeciálne do mikrovlnky sa ohrejú či dopečú rýchlo a rovnomerne, doma pripraveným to ide horšie, lebo ich nekrájame na podľa konzistencie vhodné kusy.

    Skúste tiež použiť keramické alebo sklenené nádoby, ktoré hospodária s teplom lepšie ako plastové a nádoby na jedlo by mali byť od okraja po okraj približne rovnakej hĺbky.