Rádioaktivita, rakovina, požiare?! Toto je 10 najväčších mýtov o mikrovlnkách
8. 1. 2023, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:38)

Zdroj: Shutterstock
Robia potraviny rádioaktívnymi? Oberajú potraviny o nutričnú hodnotu? Uvoľňujú žiarenie, ktoré spôsobuje choroby? Mýtov o mikrovlnkách je veľa, preto sa pokúsime odstrániť pochybnosti.
Klebety o jej negatívnom vplyve na potraviny a zdravie po desaťročiach kolujú naďalej. V niektorých prípadoch je dokonca spochybnená aj ich bezpečnosť. Radí aj Spoločnosť na ochranu spotrebiteľov.

Zdroj: Hungry Man Kitchen
1. Sú rádioaktívne - NIE
Pracujú s elektromagnetickými vlnami ako aj rádio. Práve objav rádiových vĺn v 20-tych rokoch 20. storočia umožnil aj vývoj týchto zariadení.
Zdroj: Shutterstock
Elektromagnetické vlny (ktoré však s rádioaktivitou nič nemajú) prenikajú do jedla a spôsobujú miešanie molekúl vody. Táto energia sa premieňa na teplo, ktoré jedlo absorbuje.
2. Menia zloženie potravín - NIE
Keďže vlny prenikajú do vody, potraviny s jej vysokým obsahom ako zelenina, môžu byť uvarené rýchlejšie ako iné kompaktnejšie suroviny. To však neznamená, že mikrovlny menia DNA vody v nich ohriatej, hlavne preto, že voda DNA nemá.
Zdroj: Shutterstock
Nie je pravda, že mikrovlny menia zloženie jedla. Mikrovlny rozvibrujú molekuly vody v jedle a zohrievajú ich. Ale nemenia ich, ani nerobia jedlo rádioaktívnym.
3. Mikroplasty prenikajú do jedál - ÁNO aj NIE
Nie, všetky plasty do mikrovnky nepatria. Niektoré, keď sa zahrejú priamym kontaktom s veľmi horúcimi prípravkami (mikrovlny prechádzajú týmto materiálom), môžu podporovať migráciu častíc do potravín. Mali by ste preto používať iba tie plasty, ktoré sú vhodné alebo radšej sklo.
Zdroj: Shutterstock
4. Ohrievacie častice unikajú - NIE
Mikrovlny z rúry neunikajú. Ak je v neporušenom stave, nemôžu prechádzať stenami ani dverami. A ak je porušená, zrejme sa ani nezapne.
Zdroj: Shutterstock
5. Zabíjajú živiny v jedlách - NIE
Naopak - s väčšou pravdepodobnosťou zachováva živiny rovnako ako väčšina bežných foriem varenia.
Zdroj: Shutterstock
Pokiaľ zeleninu neprevaríte, mikrovlnná rúra dokonca pomáha zachovať viac vitamínov a minerálov ako jej dusenie na panvici, tvrdia vedci z Harvard Medical School. Je to preto, že mikrovlnná rúra je rýchlejšia a spotrebuje menej vody, čo pomáha predchádzať úniku živín.
6. Spôsobujú rakovinu - NIE
Dôkazy ukazujú, že neexistuje žiadna súvislosť medzi používaním mikrovlnnej rúry a zvýšeným rizikom rakoviny. Dôležitejšie je to, čo do rúry vkladáte - preto radšej kontrolujte etikety a zamerajte sa na hladiny cukrov, tukov, solí, konzervantov, zahusťovadiel a dochucovadiel.
Zdroj: Shutterstock
7. Rušia kardiostimulátory - skôr NIE
Aj keď je možné, že elektromagnetické rušenie zmení nastavenia kardiostimulátorov, nie je potrebné ju kvôli tomu zahodiť a ide o veľmi zveličený koncept.
Zdroj: Shutterstock
Podľa špičkových medicínskych inštitúcii stačí, aby ste sa pri zapnutej mikrovlnnej rúre zdržiavali vo vzdialenosti nad 15 centimetrov a ak sa priblížite viac, stačí odstúpiť, aby sa hodnoty strojčeka vrátili do normálu.
Táto rada však neplatí pre všetky elektrické spotrebiče; niektorým sa treba vyhnúť. Písomné pokyny, ktoré ste k zariadeniam dostali, vás na ne upozornia.
8. Spôsobujú sivý zákal
Ďalší mýtus spojený s únikom. Mikrovlnné rúry sú utesnené, takže žiadne žiarenie nemôže unikať, a okná majú v sebe sieťku, ktorá zabraňuje úniku mikrovĺn cez okno. Rúry nie je možné zapnúť s otvorenými dvierkami.
Zdroj: Shutterstock
Pokiaľ s vaším spotrebičom nikto nemanipuloval, je úplne bezpečné sledovať otáčanie jedla.
9. Vybuchujú nahrievacie predmety - ÁNO/NIE
Liečiť bolesti svalov a kĺbov suchým teplom odporúčajú mnohí - napríklad nahrievacími vreckami či plyšovými hračkami, v niektorých krajinách často aj vreckami s pšenicou pohánkou či prosom.
Zdroj: Pixabay
V zahraničí však obilné vrecká vyvolali množstvo požiarov a hrozí aj obarenie. Vždy treba dôkladne prečítať návod.
10. Nedokážu uvariť jedlo rovnomerne - ÁNO aj NIE
Surové veci sú studené, vodnaté pália? Nie je to len chyba spotrebiča.
Zdroj: Shutterstock
Zatiaľ čo polotovary predbalené špeciálne do mikrovlnky sa ohrejú či dopečú rýchlo a rovnomerne, doma pripraveným to ide horšie, lebo ich nekrájame na podľa konzistencie vhodné kusy.
Skúste tiež použiť keramické alebo sklenené nádoby, ktoré hospodária s teplom lepšie ako plastové a nádoby na jedlo by mali byť od okraja po okraj približne rovnakej hĺbky.