Sedem dôvodov, prečo jesť rajčiny. Ani neviete, čo sa v nich skrýva
28. 8. 2022, 8:00

Zdroj: Shutterstock
Reklama
Každý deň si doprajte túto výnimočnú zeleninu plnú živín.
Zrelé rajčiny majú mimoriadne nízky glykemický index, minimum soli a cukru a energetickú hodnotu iba 75 kJ/100 g. Môžete z nich pripraviť množstvo chutných pokrmov a ich pravidelnou konzumáciou významne posilníte svoje zdravie.
- Silné srdce
Draslík, vitamíny B a C a lykopén pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu aj krvný tlak, preto sú rajčiny dobrou prevenciou infarktu a mŕtvice. Podmienkou je však vyvážená strava. - Pevné kosti
V rajčinách sa nachádza aj vápnik a vitamín K, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie pevného a zdravého kostného tkaniva. - Dobrý zrak
Pre zdravie očí a dobrý zrak je najdôležitejší vitamín A. Pravidelná konzumácia rajčín je jeden zo spôsobov, ako predísť rozvoju šeroslepoty. - Čisté obličky
Niektoré vedecké výskumy potvrdili, že rajčiny prečisťujú obličky a znižujú riziko tvorby obličkových kameňov. - Hladká pokožka
Mimoriadne vysoký obsah lykopénu spevní pokožku, dodá jej pružnosť a vyhladí drobné vrásky. Okrem toho spolu s betakaroténom chráni kožu pred škodlivými účinkami UV žiarenia. - Pružné vlasy
Mix rastlinných pigmentov v rajčinách urobí s vlasmi doslova zázrak - budú lesklejšie, pevnejšie a pružnejšie. - Prevencia rakoviny
Viaceré štúdie ukázali, že vysoké dávky lykopénu znižujú riziko rozvoja rakoviny hrubého čreva a žalúdka, u mužov aj rakoviny prostaty.
Zelené nejedzte!
Nezrelý plod vážiaci 80 gramov obsahuje 25 mg jedovatého solanínu. Smrteľná dávka je 400 mg. Otrava sa prejavuje vracaním a žalúdočnými kŕčmi. Rizikové sú aj nakladané a pečené zelené rajčiny, pretože solanín nezničí ani tepelná úprava.
Extra tip- kde je viac lykopénu?
Väčšina lykopénu sa nachádza v rajčinovej šupke a tesne pod ňou. Tento antioxidant zo skupiny karotenoidov má zaujímavé vlastnosti.
- V porovnaní s betakaroténom je pomerne stabilný, po tepelnej úprave rajčín jeho množstvo stúpa a jeho využiteľnosť je až 3-krát vyššia ako v surových plodoch.
- Lykopén je rozpustný v tukoch, preto sa pokvapkaním rajčín olivovým olejom alebo varením s troškou oleja zvyšuje rýchlosť jeho vstrebávania.
Obsah v 100 g potraviny:
- sušené rajčiny 46 mg
- rajčinový pretlak 42 mg
- rajčinové pyré 21,8 mg
- kečup 16 mg
- rajčinová omáčka 14 mg
- rajčinová šťava 9,5 mg
- surové rajčiny 3 mg