Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Sedem dôvodov, prečo jesť rajčiny. Ani neviete, čo sa v nich skrýva

Optimálnu
dennú dávku lykopénu získate
z 12 zrelých
rajčín.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Každý deň si doprajte túto výnimočnú zeleninu plnú živín.

Zrelé rajčiny majú mimoriadne nízky glykemický index, minimum soli a cukru a energetickú hodnotu iba 75 kJ/100 g. Môžete z nich pripraviť množ­stvo chutných pokrmov a ich pravidelnou konzumáciou významne posilníte svoje zdravie.

Zdieľať

  1. Silné srdce
    Draslík, vitamíny B a C a lykopén pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu aj krvný tlak, preto sú rajčiny dobrou prevenciou infarktu a mŕtvice. Podmienkou je však vyvážená strava.
  2. Pevné kosti
    V rajčinách sa nachádza aj vápnik a vitamín K, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie pev­ného a zdravého kostného tkaniva.
  3. Dobrý zrak
    Pre zdravie očí a dob­rý zrak je najdô­ležitejší vitamín A. Pravi­delná konzumácia rajčín je jeden zo spôsobov, ako predísť rozvoju šeroslepoty.
  4. Čisté obličky
    Niektoré vedecké výskumy potvrdili, že rajčiny prečisťujú obličky a znižujú riziko tvorby obličkových kameňov.
  5. Hladká pokožka
    Mimoriadne vysoký obsah lykopénu spev­ní pokožku, dodá jej pružnosť a vyhladí drobné vrásky. Okrem toho spolu s betakaroténom chráni kožu pred škodlivými účinkami UV žiarenia.
  6. Pružné vlasy
    Mix rastlinných pigmentov v rajčinách urobí s vlasmi doslova zázrak - budú lesklejšie, pevnejšie a pružnejšie.
  7. Prevencia rakoviny
    Viaceré štúdie ukázali, že vysoké dávky lykopénu znižujú riziko rozvoja rakoviny hrubého čreva a žalúdka, u mužov aj rakoviny prostaty.

Zelené nejedzte!

Nezrelý plod vážiaci 80 gramov obsahuje 25 mg jedovatého solanínu. Smrteľná dávka je 400 mg. Otrava sa prejavuje vracaním a žalúdočnými kŕčmi. Rizikové sú aj nakladané a pečené zelené rajčiny, pretože solanín nezničí ani tepelná úprava.

Extra tip- kde je viac lykopénu?

Väčšina lykopénu sa nachádza v rajčinovej šupke a tesne pod ňou. Tento antioxidant zo skupiny karotenoidov má zaujímavé vlastnosti.

  • V porovnaní s betakaroténom je pomerne stabilný, po tepelnej úprave rajčín jeho množ­stvo stúpa a jeho využiteľnosť je až 3-krát vyššia ako v suro­vých plodoch.
  • Lykopén je rozpustný v tukoch, preto sa pokvapkaním rajčín olivovým olejom alebo varením s troškou oleja zvyšuje rýchlosť jeho vstrebávania.

Obsah v 100 g potraviny:

  • sušené rajčiny 46 mg
  • rajčinový pretlak 42 mg
  • rajčinové pyré 21,8 mg
  • kečup 16 mg
  • rajčinová omáčka 14 mg
  • rajčinová šťava 9,5 mg
  • surové rajčiny 3 mg

Vyberáme pre vás niečo PLUS