Reklama

Šošovica verzus Cícer: Ktorá strukovina vám dodá viac živín?

Various,Kinds,Of,Legumes,-,Beans,,Lentils,,Chickpeas,,Mung,Beans

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ktorá obľúbená strukovina si väčšmi zaslúži vašu pozornosť pri nakupovaní potravín a varení?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zber kávových bobúľ v Kolumbii, z ktorých sa následne vyrába káva
    Zdroj: Veronika Przewlocka

    1. kolo: Vitamín B9
    Kyselina listová patrí do skupiny vitamínov B, ktoré sú rozpustné vo vode. Jej dostatočný príjem je dôležitý nielen počas tehotenstva pre vývoj a rast plodu, ale v priebehu celého života - na krvotvorbu, dobré fungovanie nervovej sústavy aj na silnú obranyschopnosť. Nedostatok kyseliny listovej oslabuje imunitu, býva príčinou únavy, poruchy rastu a tvorby krviniek, slabosti, bledosti, náladovosti a zhoršenej pamäti. V 100 g šošovice je 479 mikrogramov kyseliny listovej, v 100 g cícera 557 mikrogramov. Bod získava cícer.
    Stav: 0 : 1

    2. kolo: Železo
    Dlhodobo nízka hladina železa v krvi sa prejavuje málokrvnosťou, búšením srdca, únavou a zvýšenou chorobnosťou. Príčinou býva nevyvážená strava a nerozumné redukčné diéty. Približne každá tretia žena má nízku hladinu železa v krvi, čo spôsobuje únavu, nedostatok energie a bolesti hlavy. Anémiou z dlhodobého nedostatku železa trpia väčšinou mladšie ženy so silnou menštruáciou. Odporúčaná denná dávka je 10 až 15 mg. V 100 g šošovice je 6,5 mg železa, v rovnakom množstve cícera 4,3 mg. Bod patrí šošovici.
    Stav: 1 : 1

    3. kolo: Bielkoviny
    Spolu so sacharidmi a s tukmi tvoria trojicu základných živín. Organizmus z nich získava esenciálne aminokyseliny, ktoré využíva na stavbu a regeneráciu tkanív a orgánov. Denne potrebujete prijať zo stravy 0,9 až 1 gram bielkovín na kilogram hmotnosti. Hlavnými zdrojmi bielkovín sú živočíšne produkty, napríklad mäso, syry a iné mliečne výrobky, ale z nutričného hľadiska sú dostačujúce aj bielkoviny z rastlinnej stravy, napríklad zo strukovín. V 100 g šošovice sa nachádza 24,6 g bielkovín, v 100 g cícera 20,5 g. Bod pre šošovicu.
    Stav: 2 : 1

    V súboji dvoch obľúbených strukovín víťazí: Šošovica
    Táto chutná strukovina by mala byť súčasťou vyváženej stravy bez ohľadu na vek. Šošovica svojimi výnimočnými vlastnosťami, najmä obsahom bielkovín, železa, medi, fosforu a vitamínov skupiny B, zahanbí aj populárny cícer. Obsahuje aj veľa rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha znižovať cholesterol a tým aj riziko srdcových ochorení. Stabilizuje krvný cukor, pretože energiu do buniek uvoľňuje postupne.

    Šošovica je výborná pri redukčných diétach, pretože zasýti a organizmus netrpí nedostatkom živín. Strava bohatá na šošovicu je údajne najlepšou prevenciou diabetu 2. typu a chráni aj pred nádorovými ochoreniami. Zaraďte ju pravidelne do svojho jedálneho lístka aspoň raz za dva týždne na striedačku s fazuľou, hrachom a cícerom. Pripravte z nej polievku alebo prívarok, uvarenú zamiešajte do šalátov alebo mäsových či zeleninových fašírok.