Súboj potravín: Syr cottage verzus Ricotta. S ktorým schudnete?
11. 6. 2022, 12:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:35)

Zdroj: Shutterstock
Ktorý syr má viac živín?
1. kolo Energia

Tuky sú energeticky najvýdatnejšia zložka potravy, preto najviac ovplyvňujú celkovú energetickú hodnotu mliečnych výrobkov. Množstvo tuku však nemá vplyv na obsah ostatných živín, ako je vápnik či bielkoviny, preto je optimálne vyberať polotučné výrobky. Energetická hodnota100 g syra cottage je 350 až 450 kJ, energetická hodnota rovnakého množstva ricotty je 530 až 730 kJ. Bod patrí diétnejšiemu syru cottage.
Zdroj: Shutterstock
Cottage syr
Stav – 1 : 0
2. kolo Bielkoviny
Spolu so sacharidmi a s tukmi tvoria trojicu základných živín. Organizmus z nich získava esenciálne aminokyseliny, ktoré si sám nedokáže vyrobiť. Hlavnými zdrojmi bielkovín sú živočíšne produkty, ako je mäso a mliečne výrobky, ale z nutričného hľadiska sú dostačujúce aj bielkoviny z rastlinnej stravy, napríklad zo strukovín. Denná potreba je približne gram bielkovín na kilogram hmotnosti. V 100 g syra cottage sa nachádza 12 g bielkovín, v rovnakom množstve ricotty 11 g. Opäť boduje syr cottage.
Zdroj: Stockfood
Cestoviny so syrom ricotta.
Stav – 2 : 0
3. kolo Vápnik
Táto minerálna látka je základnou stavebnou zložkou kostného tkaniva a zubov. Nedostatok vápnika sa prejavuje nielen kazením zubov a rednutím kostí s nasledujúcou osteoporózou, ale aj nepokojom, únavou, bolesťami chrbta či nespavosťou. Odporúčaná denná dávka pre ženy je 1 000 mg, v tehotenstve a v období menopauzy 1 200 mg a pri diagnostikovanej osteoporóze až 1 500 mg. V 100 g syra cottage sa nachádza 91 mg vápnika, v rovnakom množstve ricotty 207 mg. Bod získava ricotta.
Zdroj: iStockphoto
Ricotta syr
Stav- 2:1