Čo potrebujete

Kvalitné a čerstvé suroviny, nádoby, fólie a vrecká, čas a trpezlivosť. Potraviny môžete dať zmraziť do mikroténových vreciek, plastových dóz s vrchnákom vhodných do mrazničky a do nádob z mrazuvzdorného skla. Vrecká a fólie sú určené na jednorazové použitie, preto ich po rozmrazení obsahu vyhoďte. Nádoby pred ďalším zmrazovaním dôkladne vyumývajte v horúcej saponátovej vode.

Koľko naraz

Optimálna teplota v mrazničke je -18 °C. Pod bodom mrazu sa zastaví rast a množenie mikroorganizmov, ktoré spôsobujú kazenie. Aké množstvo potravín je mraznička schopná zmraziť za 24 hodín z +25 na -18 °C, udáva mraziaci výkon. Ak je v návode na obsluhu mrazničky uvedený mraziaci výkon 4 kg/24 h, nedávajte zmrazovať viac ako 4 kilogramy potravín, pretože by to trvalo príliš dlho a mohli by sa pokaziť.

 Ako rýchlo, ako dlho

Ak má vaša mraznička funkciu rýchleho zmrazovania, určite ju využite. Čím rýchlejšie sa potraviny zmrazia, tým väčšie množstvo malých kryštálikov ľadu sa vytvorí a zachová sa najlepšia kvalita surovín. Do boxu určeného na zmrazovanie ukladajte menšie balíčky, medzi ktorými môže prúdiť vzduch. Ako dlho môžete mrazené veci uchovávať, závisí od teploty, ktorú je mraznička schopná udržať.

Ako správne mraziť
Zdroj: shutterstock
Ako správne mraziť

Medzinárodný systém označovania využíva stupnicu 4 hviezdičiek.

Teplota Čas skladovania

* do mínus 6 stupňov 1 týždeň

** do mínus 12 stupňov 1 mesiac

*** do mínus 18 stupňov 2 až 3 mesiace

**** do mínus 24 stupňov najviac 1 rok