Nezničiteľná brokolica
Obsahuje až o tretinu viac bielkovín, 2-krát viac vitamínu C a 16-krát viac vitamínu A. Fialová má aj viac železa a vápnika ako ostatné odrody. Vysoké hladiny kyseliny listovej, vitamínov skupiny B, antioxidantov a zinku sú ideálne pre tehotné ženy, lebo znižujú nebezpečenstvo rázštepu chrbtice plodu.

Vysoký obsah draslíka pomáha chudnúť, uľaví boľavým kĺbom a znižuje krvný tlak, pretože odvádza z tela prebytočnú tekutinu. Brokolica chráni aj pred sivým zákalom a mužov pred rakovinou prostaty. No najväčšou výhodou brokolice je odolnosť. Z protirakovinových látok jej neuberá ani sparenie, dusenie či mrazenie. Najviac cenných látok si však zachová, keď ju krátko sparíte.

Najlepšia zelenina proti vírusom? Otestovali sme brokolicu a karfiol

Týždenne by ste mali zjesť 1 až 3 porcie brokolice po 170 gramov. Brzdí však vstrebávanie jódu, preto opatrne, ak ho z nejakých príčin máte nedostatok.   
1 porcia / 150 g = 222 kJ