Kým začnete...
ČISTOTA
Základom kvality a trvanlivosti zaváraného ovocia a zeleniny je dokonalá čistota počas celého procesu konzervovania. Prv než sa pustíte do zavárania, vyvarte utierky, dôkladne umyte a horúcou vodou opláchnite fľaše, viečka a všetky nádoby. Tesne pred konzervovaním ešte môžete poháre vypláchnuť vriacou vodou, prípadne ich zohriať v rúre. Poháre neutierajte utierkou, nechajte ich voľne odtiecť a vysušiť. Nepoužívajte drevené varešky, dajte prednosť antikorovej naberačke alebo veľkej lyžici.
ZAPAMÄTAJTE SI
Najlepšie želíruje ovocie s vyšším obsahom pektínov (jablká, citrusové plody). Naopak, najnižší obsah pektínov majú lesné plody, černice, maliny, preto je vhodné ovocie kombinovať. Penu z džemov, marmelád, zo sirupov či z pyré zbierajte dovtedy, kým sa tvorí. Niekedy sa to zdá nekonečné, ale vydržte. Pena obsahuje nečistoty z cukru i ovocia a hlavne sirupy s penou sa skôr začnú kaziť. Alebo si zadovážte odpeňovačku, oceníte to. Odmenou vám budú krásne číre sirupy a trvanlivé zaváraniny.
Láska je ovocie dozrievajúce v každom ročnom období. (Matka Tereza)