Reklama

Sledujete šou Pečie celé Slovensko? Lebo aj porotkyne sa môžu občas popáliť...

Petra a Jozefína

Zdroj: RTVS

Reklama

Sledujete cukrársku šou Pečie celé Slovensko? Hviezdne porotkyne Jozefína Zaukolcová (52) a Petra Tóthová (43) dohliadajú na súťažiacich a sledujú každý ich cukrársky prešľap. Tak sme sa ich spýtali, ako sa kedysi viedlo v kuchyni im. Ktorej to išlo lepšie?

Obe ste famózne cukrárky. Ako ste s pečením začínali?

Jozefína: Pamätám si veľmi dobre moje začiatky s pečením, boli ešte pred tým, ako som sa prihlásila na strednú školu. Pomáhali sme doma mame spolu so sestrami, najmä pred Vianocami. Keď som bola na strednej škole, už ako prváčka (1985), začalo ma to veľmi baviť a doma som skúšala všetko to, čo sme sa učili. A prvý môj zákusok bola torta ako bábovka s čokoládou a vanilkovým krémom.

Petra: Ja som začínala ako zvedavý začiatočník. A keď v tej dobe nebol internet na takej úrovni, začala som chodiť na zahraničné kurzy. Cestovala som a ochutnávala som, pritom ako som sa učila. A dnes učím ja, začala som robiť kurzy, u mňa doma a aj v jednej prestížnej škole varenia.  

Zdroj: Petra Tóthová

Petra rada vypeká aj doma

Spomínate si na nepodarok, ktorý sa vám podarilo upiecť? Čo to bolo a ako to dopadlo?

Jozefína: Nepodarok je pre mňa výrobok, ktorý sa naozaj nedá zjesť, na taký si ani nespomínam, lebo ak aj bol nejaký, tak sme ho určite zjedli. Samozrejme by som nepodarok nikomu nedala.

Petra: Ešte keď som začínala, robila som prasiatkové sušienky. Skončili u prasiatok. Ja nemám rada, keď sa mi nedarí, tak som ich robila dovtedy, kým som nebola spokojná. Nakoniec to bola win -win situácia, prasiatka boli po mnohých pokusoch najedené a ja spokojná s mojím výtvorom.  

Zdroj: Jozefína Zaukolcová

Jozefína v sebe majsterku na pečenie tiež nezaprie

Čo tak nejaký požiar alebo aspoň poriadne veľa dymu v kuchyni?

Jozefína: Požiar určite nie, dym možno áno. Ale občas sa mi stalo, že sa mi chytil roh utierky od plameňa, keď som niečo varila na sporáku, máme plynový. Teraz si už dávam na to pozor.

Petra: Vôbec nie, ma to si dávam veľký pozor.  

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Mňam, aj my by sme ochutnali. Sladká dobrôtka v podaní cukrárky Petry...

    Predpokladám, že obe máte rady sladké. Ale reálne – koľko zo svojich výtvorov aj zjete?

    Jozefína: Ja mám rada sladké, ale reálne zjem veľmi málo. Ale mám radosť, keď moje zákusky chutia. Občas, napríklad počas voľných dní, keď nie som v práci, príde na mňa slabá chvíľka,  ja tomu hovorím „sladký deficit“ a musím si ísť niečo upiecť.

    Petra: Ja mám zásadu, že nejem už to, čo poznám. Moja zvedavosť vyhráva. Alebo niečo, čo som dlho nemala. Ale ak pečiem často, tak toho zjem málo. Praxou už podľa textúry, reakcie, dotyku a vône viete, čo je správne. Ale ak stretnem niečo nové, alebo mi to niekto odporučí, tak to predo mnou neutečie.  

    Je niečo, čo síce pečiete (lebo napr. musíte), ale nemáte rada?

    Jozefína: Je mnoho cukrárskych výrobkov ktoré pripravujem naozaj rada, ktoré mám obľúbené. Nedá sa povedať, že niečo nerada pečiem, skôr, že to nepečiem tak často a preto mi to možno trošku dlhšie trvá.  

    Petra: Milujem pečenie, celý ten proces. Mám to šťastie, že robím to, čo mám rada a nemusím sa do ničoho nútiť. Ale, potrebujem si aj niekedy od pečenia oddýchnuť. Teraz mi vychádza nová kniha o retro dezertoch Cukráreň, tam som musela odpiecť recept nespočetne krát, a veľmi často. Po dokončení som pečenie až na týždeň nechala tak. 

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Iveta Malachovská a jej manžel Martin na výlete. Ako sa mali?

      Preferujete na svojom tanieri sladké alebo skôr slané jedlá? A prečo?

      Jozefína: Ja osobne mám redšej slané jedlá, ale nie sladkosti na slano. Je to možno aj tým, že pracujem v prostredí, kde je veľa sladkej vône. 

      Petra: Ja som viac na sladké. Alebo sladko - slané. Ale ak hovoríme o jedlách tak určite siahnem po slanom aby som si mohla dať sladký dezert. Ide mi o vyváženosť, slané jedlo vyvážim sladkým dezertom. 

      V treťom pokračovaní šou Pečie celé Slovensko sa opäť stretlo mnoho dobrých cukrárov. Máte medzi nimi favorita? V čom vyniká?

      Jozefína: Tretia séria je veľmi pekná, je tam veľa šikovných cukrárov a pekárov. Nikdy som favorita nemala, mne sa skôr páčili jednotlivé nápady, koláčiky, zákusky, torty, prevadenia, prezentácie, rôzne tvary a chute spojené s príbehmi. A nie vždy patrili jednému súťažiacemu, jednoducho to bude pestré, milé a vyrovnané. O tom je presne šou Pečie celé Slovensko.

      Petra: Táto šou ma naučila, že síce môžete mať favorita, ale stačí jedno kolo, ktoré mu nesadne a môže vypadnúť. Pre mňa je tretia séria výnimočná aj tým, že sily sú medzi cukrármi vyrovnané a bude ťažké odhadnúť, kto zvíťazí.  

      Spomeniete si na nejakú príhodu z natáčania? Teda niečo, na čo sa môžeme tešiť aj my...

      Jozefína: Tých príhod pri natáčaní bolo naozaj veľa. Častokrát sme sa poriadne zasmiali, ale občas vypadla aj slza. Mnoho krát bola situácia, že sme žasli s údivom nad cukrárskymi výtvormi, ale nebudem prezrádzať, nech je to prekvapenie pre diváka. Určite sa má na čo tešiť, veľa nového sa dozvie, naučí a dobre sa pobaví na veselých momentoch.

      Petra: Táto tretia séria je zábavná, vtipná a určite sa pri nej zasmejete. V každej epizóde sa máte na čo tešiť, niečo sa naučiť a zasmiať. Proste stráviť sladký čas.  

      Všetky informácie o šou nájdete aj na webe www.pecieceleslovensko.sk a na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

      PR článok