- 35 min.
- 4 porcie
- Stredná
Potrebujete tieto suroviny:
Potrebujeme:
- 500 gmletého mäsa (hovädzie a bravčové)
- 50 gúdenej slaniny
- 1 kscibuľu
- 1 ksžemľu
- 1 ksmlieko
- 4 ksvajcia + 1 vajce do fašírky
- 1 kstymian
- 1 kssoľ, mleté čierne korenie
- 1 ksolej
Na prílohu:
- 4 - 6 ksmrkiev
- 1 ksmaslo
- 1 ksmed (hnedý cukor)
- 1 kscitrónovú šťavu (pomarančová)
- 1 štipkamuškátového orieška
Postup
Slaninu nadrobno pokrájajte. Cibuľu očistite a tiež nakrájajte na malé kocky. Na malom množstve oleja opečte slaninu, aby pustila tuk, pridajte cibuľu a opražte ju dosklovita. Nechajte vychladnúť.
Žemľu nakrájate na kocky a zľahka ju pokropte mliekom. Do misy dajte mleté mäso a vyžmýkanú žemľu. Primiešajte opečenú slaninu s cibuľou a vajce. Premiešajte a zmes osoľte a okoreňte.
Z hmoty urobte štyri väčšie fašírky, prudko ich opečte na rozpálenom oleji asi 3 minúty z jednej strany. Potom ich obráťte a lyžicou urobte priehlbinku tak, aby ste do nej mohli rozklepnúť vajce. Vajce osoľte a okoreňte. Panvicu s fašírkami prikryte pokrievkou a opekajte ešte 10 minút, podľa potreby aj dlhšie.
Pripravte prílohu: Mrkvy očistite, umyte a nakrájate na plátky. V panvici rozohrejte maslo a mrkvu na ňom duste 5 - 10 minút. Opečené mrkvy ochuťte medom, trochou citrónovej alebo pomarančovej šťavy a muškátovým orieškom.
Pred podávaním posypte fašírky lístkami posekaného tymianu. Podávajte s medovou mrkvou a farebným šalátom.