1. Farebná paprika
V malej mäsitej červenej paprike (75 g) je až 1,5-násobok dennej potreby vitamínu C. Žltá, oranžová a červená sú bohatšie na antioxidanty aj na vitamíny ako zelená. Paprika je bohatá na betakarotén, z ktorého si telo vyrobí vitamín A, dôležitý na podporu imunitných funkcií. Ak vám z papriky nie je ťažko, jedzte ju surovú.

Paprika sa dá pestovať v skleníku či vo fóliovníku, na hriadke, dokonca i v nádobe na balkóne. Vybrať si môžete z veľkého množstva odrôd podľa farby, tvaru alebo veľkosti plodov, ale aj podľa štipľavosti.
Zdroj: shutterstock.com

2. Karfiol a brokolica
Nutrične bohatá hlúbová zelenina obsahuje najmä vitamíny C a K, kyselinu listovú, patrí medzi výborné zdroje vlákniny, antioxidantov, rôznych protirakovinových látok a indolov – zlúčenín s antibakteriálnymi a antivírusovými účinkami. Zároveň je chudobná na fosfor a sodík. Najviac živín si zachová varená alebo sparená dochrumkava a môžete ju podávať ako prílohu, napríklad namiesto zemiakov.

3. Kapusta a kel
Kapusta a jej príbuzný kel patria medzi najbohatšie prírodné zdroje vitamínov a minerálov, najmä vitamínov B, C a K, a nerozpustnej vlákniny. Kapustu si doprajte aspoň 2-krát do týždňa – červenú aj bielu, dusenú i surovú, najemno pokrájanú do šalátov. Dusený hlávkový i ružičkový kel môžete jesť samostatne aj ako prílohu k mäsu.