Figy vs datle: Ktoré sušené ovocie je bohatšie na živiny?
3. 12. 2018, 19:00 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:37)

1. kolo: Vitamín K
Tento vitamín je pre ženy mimoriadne dôležitý, pretože chráni pred osteoporózou, stará sa o správnu zrážavosť krvi a spomaľuje starnutie. Denne by sme mali prijať 300-500 mikrogramov, čo stačí zabezpečiť pestrá strava. V 100 g sušených fíg sa nachádza 15,6 mikrogramov vitamínu K, v rovnakom množstve sušených datlí iba 2,7 mikrogramu. Bod pre figy.
Stav - 1 : 0
2. kolo: Vápnik
Je dôležitým stavebným prvkom kostí a zubov, potrebujeme ho aj na prenášanie nervových impulzov, zrážanie krvi aj činnosť svalov vrátane srdcového. Denne by sme mali prijať v potrave 800 až 1 200 mg vápnika. Z tohto množstva sa však vstrebáva najviac polovica. V 100 g sušených fíg je 162 mg vápnika, v 100 g sušených datlí iba 64 mg. Bod opäť patrí figám.
Stav - 2 : 0
3. kolo: Mangán
Tento stopový prvok pomáha v boji proti oxidačnému stresu a v kombinácii s vitamínom K, draslíkom a horčíkom udržiava zdravé a pevné kosti. Pôsobí aj ako prírodné sedatívum, odbúrava stres a zároveň posilňuje srdce. Zo 100 g sušených fíg získate 0,5 mg mangánu, teda asi štvrtinu odporúčanej dennej dávky, v 100 g sušených datlí je 0,3 mg mangánu. Bod pre figy.
Stav - 3 : 0
Víťaz: Figy
Sušené figy sú výborná sladká maškrta plná vitamínov, minerálov a vlákniny. V zimných mesiacoch to môže byť dobrý zdroj vitamínov skupiny B, hlavne niacínu, pyridoxínu, kyseliny pantoténovej a kyseliny listovej, a minerálnych látok, napríklad draslíka, železa, zinku, selénu a medi. Keďže sušené ovocie je niekoľkonásobne kalorickejšie ako čerstvé, určite by ste ho mali započítať do denného energetického príjmu. Energetická hodnota 100 g sušených fíg je 1 043 kJ.
Autor: Jana Brožíková
Foto: Shutterstock.com