Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Jedlo, ktoré ukrutne zhoršuje reumu. Jete ho aj vy!

Ochorenie čriev často sprevádzajú aj zápaly kĺbov.

Zdroj: shutterstock

Reklama
Logo Báječná ŽENALogo Báječná ŽENA

Marcela Martinková

Redaktorka týždenníka Báječná žena

Ženy, ktoré pijú jednu alebo viac sladených nápojov denne si môžu zvýšiť riziko vzniku reumatoidnej artritídy. Iné štúdie spájajú sladké nápoje s vyšším rizikom obezity, cukrovky a srdcových chorôb.

Reuma trápi milióny ľudí po celom svete a jej príznaky – bolesť, stuhnutosť a opuchy kĺbov – dokážu výrazne zhoršiť kvalitu života. Vedeli ste však, že niektoré bežné potraviny môžu zápal v tele ešte zhoršiť? Pozrite sa, ktoré jedlá reumu priživujú a ktoré ju naopak dokážu upokojiť.

Hoci genetika hrá pri reumatických ochoreniach svoju rolu, čoraz viac odborníkov sa zhoduje na tom, že významným spúšťačom aj urýchľovačom zápalov býva práve strava a životný štýl.

Sladké a škodlivé

Viac ako 50 miliónom Európanom bola doteraz diagnostikovaná artritída – ochorenie, ktoré zahŕňa viac ako 100 typov zápalov a degenerácií kĺbov. Patrí sem artróza, dna, fibromyalgia, lupus či reumatoidná artritída. Nové výskumy ukazujú, že niektoré potraviny – najmä sladké nápoje a vysoko spracované jedlá – môžu zvyšovať riziko vzniku alebo zhoršenia týchto ochorení.

Sladené nápoje a zápal

Ženy, ktoré pijú jednu alebo viac sladených nápojov denne, si môžu zvýšiť riziko vzniku reumatoidnej artritídy. Fruktóza a cukor obsiahnuté v týchto nápojoch podporujú zápalové procesy v kĺboch a môžu zvyšovať hladinu kyseliny močovej – čo zhoršuje ochorenia ako dna. Netýka sa to len malinoviek, ale aj 100 % ovocných džúsov – ak sa pijú denne vo veľkom množstve, môžu viesť k chronickým zdravotným problémom.
Výnimkou nie sú ani diétne nápoje. Hoci neobsahujú cukor, ich nadmerná konzumácia – najmä niekoľko litrov denne – je spájaná so zvýšeným rizikom srdcovo-cievnych komplikácií.

Zápal kĺbov a jedlo

Zápaly kĺbov nerozpútavajú len nápoje. Problematické sú aj:
+ údeniny a spracované mäsové výrobky,
+ biela múka a rafinované sacharidy v koláčoch, keksoch či pečive,
+ mastné jedlá, fastfood a polotovary so zvýšeným obsahom soli,
+ nadmerná konzumácia alkoholu.
Tieto potraviny môžu podporiť opuchy, zadržiavanie tekutín a rannú stuhnutosť kĺbov – najmä u žien. U citlivejších ľudí môže zápal zhoršiť aj nadmerné množstvo kávy – tri a viac šálok denne.

Nechcete prísť o žiadnu zaujímavosť? 

Prihláste sa do nášho newslettra a do vášho mailu dotanete každú stredu a piatok novinky o zdraví, rodine či úspešných ženách, ktoré by vám nemali ujsť. K tomu navyše aj raz týždenne špeciál s výberom od našich redaktoriek. Odoberajte tu!

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Logo Báječná ŽENALogo Báječná ŽENA

Marcela Martinková

Redaktorka týždenníka Báječná žena

Vo vydavateľstve pracuje ako redaktorka už 16 rokov.  Zaujíma sa nie len o osudy známych tvárí, ale aj o silné príbehy bežných ľudí. Okrem manžela má aj dve deti, tri mačky, mnoho akváriových rybičiek a svoju vlastnú "botanickú" záhradu...