Reklama

Jedlo, ktoré ukrutne zhoršuje reumu

Reklama

Ženy, ktoré pijú jednu alebo viac sladených nápojov denne si môžu zvýšiť riziko vzniku reumatoidnej artritídy. Iné štúdie spájajú sladké nápoje s vyšším rizikom obezity, cukrovky a srdcových chorôb.



Sladké a škodlivé
Viac ako 50 miliónom Európanom bola doteraz diagnostikovaná artritída. Artritída je zastrešujúci pojem, ktorý zahŕňa viac ako 100 ochorení, ktoré spôsobujú stuhnutosť, bolesť a opuch kĺbov, zahŕňa artrózu, dnu, fibromyalgiu, lupus aj reumatoidnú artritídu. Niektoré potraviny, ako sú sladké nápoje, zvyšujú pravdepodobnosť jej vzniku alebo roznecujú ochorenie.

Zápal kĺbov
Sladké malinovky sú jedným z hlavných vinníkov spojených so zápalom artritických kĺbov. Aj zlá strava a pravidelné nealkoholické nápoje s prírodným aj rafinovaným cukrom sú škodcom. Je zaujímavé, ako niektoré ženy, ktoré jedia alebo pijú rafinované sacharidy v noci tiež zadržiavajú tekutiny a majú ranné bolesti kĺbov.

Soľ, horšie ako cukor?
Jesť veľa potravín zaťažených soľou môže spôsobiť v tele horšie veci, než len zvyšovať krvný tlak. Vedci hovoria, že presolená strava prispieva k rozvoju autoimunitných ochorení. Nové štúdie naznačujú, že soľ môže byť hlavným podozrivým v širokom rozsahu autoimunitných ochorení, vrátane roztrúsenej sklerózy, reumatoidnej artritídy a lupienky.

Významné zvýšenie výskytu autoimunitných ochorení, najmä roztrúsenej sklerózy a diabetes naznačuje, že sú za ne skôr zodpovedné faktory životného štýlu a nie genetika. Bol to náhodný objav, ktorý spustil záujem výskumných pracovníkov venovať sa soli. Narazili na skutočnosť, že ľudia, ktorí jedli vo fastfoodoch mali vyššie hladiny zápalových buniek ako ostatní.

Soľ štartuje tvorbu enzýmov na podporu tvorenia pomocných ochranných T-lymfocytov, ktoré svojou prítomnosťou v organizme stupňujú imunitnú odpoveď. Soľ zo stravy úplne vylúčiť nemôžeme. Potrebujeme ju, ale mali by sme poznať jej mieru. Je dôležité zistiť, koľko soli je nutné na stimuláciu autoimunitnej reakcie.

Autor: Lea