Keď sa objaví VLČÍ HLAD, čo ste pri stravovaní spackali?
24. 3. 2021, 17:53 (aktualizované: 24. 3. 2021, 17:56)

Zdroj: Shutterstock
Potrava je zdrojom energie, bez ktorej nemôžeme byť ani sekundu, naše telo ju totiž neustále spotrebúva. Ako s ňou však náš organizmus narába? Naše telo potrebuje na všetky svoje činnosti energiu, a to neustále, teda aj vo chvíľach, kedy zdanlivo nič nerobíme, napríklad pri spánku či odpočinku.

Aj vtedy totiž prebiehajú tráviace procesy, pracuje nám mozog, musíme dýchať a srdce musí tĺcť. Energiu prijímame zo stravy a nápojov, pričom táto energia poháňa naše telo pri jeho fungovaní, alebo sa premieňa ďalej na teplo.
Zázračný metabolizmus
Ak konzumujeme stravu, z ktorej sa neuvoľňuje dostatok energie, musí náš organizmus siahnuť do rezerv. Práve tu zohráva veľmi dôležitú úlohu zloženie našej stravy, ktorá sa skladá zo sacharidov, tukov a bielkovín, pričom za najvhodnejší zdroj energie sa pokladajú práve sacharidy, ktoré sa v tele premieňajú na jednoduché cukry.
Naše telo funguje tak, že musí mať neustále v krvi vyrovnanú hladinu cukru, to je dôležité hlavne pre správne fungovanie mozgu, ale aj pre ostatné základné životné funkcie. Keď sa dobre najete, glukóza v krvi stúpa, telo jej hladinu zrazí a všetok jej nadbytok ukladá do zásoby. To sú presne tie „tukové“ vankúšiky, ktorých by sa väčšina ľudí tak rada zbavila.
Keď sa objaví vlčí hlad
Keď však hladina cukru v krvi stúpne priveľmi a telo okamžite spraví nápravu na jej zníženie, prichádza s istým časovým odstupom presný opak, cukor v krvi totiž klesá pomerne dosť rýchlo, a vy pocítite nával hladu, alebo tzv. „vlčí hlad“. Ten potom mnohých núti siahnuť po nejakej sladkosti. Iste sa vám to už stalo, po dobrom obede prešla sotva hodina a vy ste zrazu opäť hladní, aj keď ste sa prejedli.
Tomuto efektu sa môžete vyhnúť správnym výberom potravín a pravidelnou konzumáciou menších porcií jedla. Je to mimoriadne dôležité hlavne, keď držíte redukčnú diétu, alebo sa snažíte udržať si svoju hmotnosť. Ideálne je konzumovať šesť menších jedál denne v rovnomerných časových odstupoch, pričom začať treba vždy raňajkami.