Máte hnačku? Pomôžu vám tieto jablká!
4. 9. 2017, 12:00 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:37)

Jablko bolo kedysi svárom už v raji, keď bolo príčinou vyhnania Evy a Adama. Dnes sa na neho už ale nemusíme pozerať krivím okom a staré príslovie „jedno jablko denne a lekári sa od vás držia ďaleko“, má určite niečo do seba. Nezabudli ste na pozitívne účinky tohto malého chutného ovocia?
Odkiaľ pochádza?
Oblasť, odkiaľ pôvodne stromy jabĺk pochádzajú, sa nachádza niekde medzi Kaspickým a Čiernym morom. Bádania odborníkov ukazujú, že história jabĺk siaha do dávnej minulosti. Na tejto chutnej plodine si pochutnávali dokonca už aj starovekí Gréci a Rimania. V priebehu 16. a 17. storočia sa rýchlo rozšírili prostredníctvom kolonizátorov aj do Ameriky.
Utajený pomocník
Jablká majú vysoký obsah vody, vitamínov, minerálnych a stopových látok. Hoci neobsahujú takmer žiadne bielkoviny a sodík, majú veľa vlákniny, draslíku a z vitamínov predovšetkým „céčko“. A čo je dôležité, neobsahujú žiadne tuky a majú len veľmi málo sacharidov. Dokážu znížiť hladinu cholesterolu a cukru v krvi, čím veľmi pozitívne vplývajú na prečisťovanie organizmu. Sú dokonca vhodné aj pri redukcii hmotnosti a účinkujú tiež pri bolestiach hlavy, hnačkách a zápchach.
Pri hnačke
Pri hnačke najlepšie pomôžu sladké jablká, pri zápche práve naopak – menej sladké a viac kyslé. Podporujú činnosť čriev a látky obsiahnuté v týchto plodoch účinne bojujú proti toxínom, ktoré sa do tela každý deň dostávajú. Majú omladzovací a regeneračný účinok a vďaka antioxidantom, ktoré sú v nich obsiahnuté, sú aj čiastočnou prevenciou civilizačných chorôb.
Najlepšie v surovom stave
Ako takmer každé ovocie a zelenina, aj jablko je najvhodnejšie konzumovať v surovej konzistencii. Keďže obsahuje veľa vitamínu C, ktorý sa varom ničí, veľa z jeho pozitívneho účinku sa tepelnou úpravou vytratí. Ak nemáte rady surové jablká, postačí vám z nich aj vytlačená šťava, ktorá má príjemnú sladkú chuť.
V neposlednom rade, jablká vám veľmi dobre zaženú smäd, pretože obsahujú veľké množstvo vody, a sú preto osviežujúce a v ústach vám obnovia vhodné prostredie, v ktorom je menšia pravdepodobnosť tvorby zubného kazu. Preto neváhajte siahnuť po jablku minimálne raz denne.
Autor: bb
Foto: Shutterstock