Reklama

Milujete cesnak? Ako ho správne usušiť doma?

O pozitívnych účinkoch cesnaku sa popísalo veľa, najmä v súvislosti s herpesom a cievnymi ochoreniami.
Reklama

Ak si bez neho neviete predstaviť žiadne jedlo, majte ho stále poruke.

Cesnak má však aj schopnosť odbúravať olovo a iné ťažké kovy z organizmu. Ale pozor – cesnak riedi krv, preto treba byť opatrný pri užívaní výživových doplnkov v kombinácii s inými liekmi.

Cesnak má však aj schopnosť odbúravať olovo a iné ťažké kovy z organizmu. Ale pozor – cesnak riedi krv, preto treba byť opatrný pri užívaní výživových doplnkov v kombinácii s inými liekmi.

Čerstvý, sušený alebo ako pastu. Týmto spôsobom miniete všetok starý cesnak a zachránite ho pred znehodnotením.

Domáce sušenie
Strúčiky cesnaku nakrájajte na plátky, rozložte a nechajte sušiť, kým sa nebudú dať ľahko zlomiť prstami. Potom usušené plátky cesnaku pomeľte v mäsovom mlynčeku – najprv cez riečicu s väčšími, potom s menšími otvormi. Nakoniec preosejte cez sitko. Prášok nasypte do menších zaváracích pohárikov a odložte na tmavé a chladnejšie miesto.

Slaná pasta
Cesnak naložený v soli vydrží dlhé mesiace. Ošúpané strúčiky pomeľte v mäsovom mlynčeku. Na 1 kg zmesi dajte 250 g soli. Ak chcete cesnak uskladňovať dlhšie než 6 mesiacov, dávku soli zvýšte na 500 gramov.

Autor: zp
Foto: Shutterstock

Vyberáme pre vás niečo PLUS