Neseďte hodiny na toalete. Túto vec zmeníte a je po probléme
14. 9. 2022, 22:00

Zdroj: Shutterstock
Zápcha dokáže poriadne potrápiť. Čo pomáha a kedy je lepšie obrátiť sa na lekára?
Radí FARMACEUTKA PharmDr. Jana MATUŠKOVÁ
Za zápchu sa považuje ťažké vyprázdňovanie tuhej stolice sprevádzané nepríjemnými pocitmi až bolesťou. O zápchu ide väčšinou vtedy, keď je počet stolíc menší ako tri týždenne. Často ide o samostatný problém, niekedy však môže byť príznakom iných ochorení.
Zdroj: archív
FARMACEUTKA PharmDr. Jana MATUŠKOVÁ
Čo robíte zle?
Bežnou príčinou zápchy býva nedostatok tekutín a vlákniny v strave v kombinácii s nedostatkom pohybu. Významne k tomu môže prispieť aj stres, ak sa pod jeho vplyvom zabúdate pravidelne, zdravo a v pokoji najesť a nedbáte na pravidelný pitný režim. A práve v tomto období býva napätia viac než dosť. Koniec dovoleniek a návrat do práce, začiatok školského roka a mnohé ďalšie vplyvy zvonka môžu nepríjemne rozladiť vaše trávenie.

Pridajte vlákninu
Ak pri zápche siahnete po preháňadlách, jednorazovo pomôžu, lepším riešením je však zvýšiť príjem vlákniny. Vláknina je nestráviteľná zložka rastlinnej potravy, ktorá sa z tráviaceho traktu nevstrebáva a jej hlavnou funkciou je schopnosť zväčšovať objem stolice. „Vlákninu môžeme rozdeľovať či klasifikovať podľa rôznych kritérií. Vlastnosti jednotlivých typov vlákniny sa však často prekrývajú, preto je praktické zapamätať si niekoľko konkrétnych príkladov,“ vysvetľuje farmaceutka Jana Matušková.
Koľko potrebujete?
Hoci telo nedokáže stráviť vlákninu, jej dostatočné množstvo sa považuje za veľmi dôležité pre zdravie čriev. „Podľa odborných odporúčaní by mal zdravý dospelý človek prijať 30 g vlákniny za deň. Realita je však iná: priemerne konzumujeme iba 10 až 15 g vlákniny denne. Aj keď máte rady ovocie a zeleninu, ako zdroj vlákniny to spravidla nestačí. Skutočne bohatým zdrojom vlákniny je predovšetkým celozrnné pečivo a iné celozrnné prílohy vrátane strukovín,“ vysvetľuje farmaceutka.
Kedy k lekárovi
Zápcha môže byť aj dôsledok niektorých chorôb, napríklad nedostatočnej funkcie štítnej žľazy, ochorení močovej sústavy, gynekologických alebo dedičných ochorení, ako je Hirschprungova choroba, a užívania niektorých typov liekov, napríklad antidepresív. Ak zápcha trvá viac ako 14 dní, sprevádza ju horúčka a silná bolesť brucha, v stolici sa objaví krv alebo sa pridá vracanie a hnačka, čím skôr choďte na vyšetrenie.
Rôzne typy
- Pšeničné otruby patria medzi tzv. nerozpustnú vlákninu. Nerozpustia sa, neviažu na seba vodu ani nenapučia. Na črevo pôsobia ako kefka, čím ho provokujú na zvýšenú sekréciu vody, ktorá zmäkčuje stolicu. Nevstrebané otruby zároveň zväčšujú objem stolice. Hrubá nerozpustná vláknina však nie je vhodná pre pacientov s Crohnovou chorobou alebo so syndrómom dráždivého čreva.
- Psyllium – vláknina zo semien indického skorocelu – sa nerozpustí, ale viaže na seba veľké množstvo vody a vytvorí pomerne hustý gél. Spravidla je potrebné vypiť pol litra tekutín pri podaní jednej dávky psyllia. Ak má psyllium dostatok vody, dokáže dobre napučať a zmäkčiť stolicu.
- PHGG – hydrolyzovaná guarová guma – je vláknina, ktorá je stopercentne rozpustná a vo vode iba mierne napučí. Môže sa pridávať do jedla i do nápojov, pričom nemení ich chuť ani konzistenciu. Navyše má prebiotické vlastnosti – podporuje zdraviu prospešné črevné baktérie, ktorým slúži ako potrava.
Zdroj: Shutterstock
Časté alebo dlhodobé užívanie preháňadiel môže poškodiť črevá
„Na zmäkčenie stolice a pri zápche odporúčame výživové doplnky, ktoré obsahujú hlavne psyllium alebo vlákninu typu PHGG,“ hovorí farmaceutka Jana Matušková.
Babské rady
Na zápchu môžete vyskúšať aj bežne dostupné potraviny a bylinky.
- Púpava lekárska
Môžete využiť kvet aj listy, ale na zápchu je najvhodnejší čaj z koreňa. - Sušené slivky
Podobne aj kompót a šťava pôsobia jemne a dajú sa jesť denne aj kombinovať s inými prípravkami. - Olivový olej
Odporúča sa vypiť 30 ml oleja alebo toto množstvo zmiešať s citrónovou šťavou či jogurtom. - Ovsené vločky
Sú mimoriadne bohaté na vlákninu a môžete ich jesť denne, napríklad vo forme kaše.
TIP!
Do jedálneho lístka pridajte celozrnné pečivo a prílohy, ako je ryža natural, celozrnný kuskus, pohánka, bulgur či quinoa, jedzte viac strukovín a nezabúdajte na orechy a rôzne semená.