Reklama

Objavte silu týchto 5 bylín na posilnenie imunitného systému

rozmarín

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama

Bylinky a koreniny, ktoré sú od dávnych čias cenené ako kulinárske špeciality a majú aj liečivé schopnosti, sú kľúčom k zdravšiemu a vitálnejšiemu životu. Tieto aromatické prísady nielenže zvýraznia chuť vašich obľúbených jedál, ale majú aj silný prínos pre zdravie.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V záhrade nemusíte len makať ale aj relaxovať: Počúvajte ten žblnkot

    Zázvor

    Zázvor, podzemný zázrak známy ako odnož rastliny Zingiber officinale, sa môže pochváliť teplou a korenistou chuťou, ktorá je ozdobou polievok, pečiva a kari. Okrem svojho kulinárskeho pôvabu si zázvor už tisíce rokov získava posvätné miesto v tradičných medicínskych systémoch, ako je ajurvéda a tradičná čínska medicína.

    V zázvore sa nachádzajú vzácne bioaktívne zlúčeniny, ako sú gingeroly, shogaoly a paradoly, ktoré pôsobia ako silné protizápalové a antioxidačné látky. Početné štúdie poukázali na rozsiahle zdravotné prínosy konzumácie zázvoru. Napríklad v prehľadovej štúdii z roku 2022 sa zistilo, že zaradenie zázvoru do stravy môže pozitívne ovplyvniť rôzne zdravotné ukazovatele vrátane hladiny cukru v krvi, príznakov osteoartritídy, krvného tlaku, regulácie hmotnosti a zápalov.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Kapela, ktorá zaujme nie len deti ale aj dospelých

      Oregano

      Oregano, obľúbená bylinka stredomorskej kuchyne, dodá vašim kulinárskym výtvorom výraznú a zemitú chuť. Táto bylina z čeľade mätovitých v sebe ukrýva silné antioxidanty, ako sú tymol a karvakrol, ktoré sa tradične používajú na liečbu ochorení, ako sú tráviace ťažkosti, kašeľ a bronchitída.

      Antioxidačné schopnosti oregana môžu pomôcť v boji proti oxidačnému stresu, pri ktorom reaktívne formy kyslíka ničia bunky. Nedávny výskum poukázal na jeho účinky na ochranu svalov, pričom štúdia z roku 2023 odhalila zníženie poškodenia svalov a oxidačného stresu u vojakov, ktorí po cvičení konzumovali oregano v prášku.

      Využite silu oregana posypaním šalátov a cestovín čerstvými listami alebo pridaním lahodnej chuti sušeného oregana do omáčok, dresingov a pečeného kurčaťa.

      Rozmarín

      Rozmarín, voňavá bylinka, ktorá zdobí kuchyne po celom svete, v sebe ukrýva dar kyseliny rozmarínovej a ďalších zlúčenín s množstvom zdraviu prospešných látok. Patria medzi ne antioxidačné, protizápalové, antivírusové, antibakteriálne, protibolestivé a dokonca protirakovinové účinky.

      Rozmarín môže prekvapivo podať pomocnú ruku aj tým, ktorí bojujú s úzkosťou a depresiou. Jedna štúdia odhalila, že pravidelná konzumácia rozmarínového čaju zvyšuje hladinu neurotrofického faktora odvodeného od mozgu (BDNF), ktorý je dôležitým proteínom pre funkciu mozgu. Nízke hladiny BDNF často prispievajú k stresu a depresii, vďaka čomu je rozmarín potenciálnym zlepšovateľom nálady.

      Ak si chcete oddýchnuť, uvarte si upokojujúci čaj z čerstvých alebo sušených listov, trošky citrónovej šťavy a medu.

      Šalvia

      Šalvia, všestranná bylina, má jedinečnú zmes chutí so zemitými tónmi a nádychom mäty i borovice. Jej účinné látky vrátane kyseliny rozmarínovej, gáfru, luteolínu, apigenínu a kvercetínu splieta silu liečivých vlastností.

      Štúdie poukázali na kognitívny potenciál šalvie, ktorá zlepšuje náladu, bdelosť, pamäť a zapamätanie si slov u zdravých dospelých aj u ľudí s Alzheimerovou chorobou. Schopnosť šalvie inhibovať acetylcholínesterázu (AChE), enzým rozkladajúci životne dôležitý neurotransmiter acetylcholín (ACh), zohráva kľúčovú úlohu pri posilňovaní kognitívnych funkcií.

      Zapojte šalviu do svojich kulinárskych dobrodružstiev a obohacujte ňou polievky, obilné jedlá a pečenú zeleninu.

      Petržlen

      Petržlenová vňať, aromatická stredomorská bylina, prináša množstvo antioxidantov, ako je vitamín C, karotenoidy a flavonoidy, ktoré poskytujú ochranu a znižujú zápal v bunkách. Táto bylina bohatá na antioxidanty prispieva k ochrane pred poklesom kognitívnych funkcií, srdcovými chorobami a celkovou úmrtnosťou.

      Čerstvá petržlenová vňať s jasnou, mierne korenistou chuťou pôsobí ako všestranný doplnok jedál. Pokojne ňou posypte pikantné pokrmy, aby ste im dodali farbu aj chuť.