Objavte silu týchto 5 bylín na posilnenie imunitného systému
24. 9. 2023, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:41)

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Bylinky a koreniny, ktoré sú od dávnych čias cenené ako kulinárske špeciality a majú aj liečivé schopnosti, sú kľúčom k zdravšiemu a vitálnejšiemu životu. Tieto aromatické prísady nielenže zvýraznia chuť vašich obľúbených jedál, ale majú aj silný prínos pre zdravie.

Zázvor
Zázvor, podzemný zázrak známy ako odnož rastliny Zingiber officinale, sa môže pochváliť teplou a korenistou chuťou, ktorá je ozdobou polievok, pečiva a kari. Okrem svojho kulinárskeho pôvabu si zázvor už tisíce rokov získava posvätné miesto v tradičných medicínskych systémoch, ako je ajurvéda a tradičná čínska medicína.
V zázvore sa nachádzajú vzácne bioaktívne zlúčeniny, ako sú gingeroly, shogaoly a paradoly, ktoré pôsobia ako silné protizápalové a antioxidačné látky. Početné štúdie poukázali na rozsiahle zdravotné prínosy konzumácie zázvoru. Napríklad v prehľadovej štúdii z roku 2022 sa zistilo, že zaradenie zázvoru do stravy môže pozitívne ovplyvniť rôzne zdravotné ukazovatele vrátane hladiny cukru v krvi, príznakov osteoartritídy, krvného tlaku, regulácie hmotnosti a zápalov.

Oregano
Oregano, obľúbená bylinka stredomorskej kuchyne, dodá vašim kulinárskym výtvorom výraznú a zemitú chuť. Táto bylina z čeľade mätovitých v sebe ukrýva silné antioxidanty, ako sú tymol a karvakrol, ktoré sa tradične používajú na liečbu ochorení, ako sú tráviace ťažkosti, kašeľ a bronchitída.
Antioxidačné schopnosti oregana môžu pomôcť v boji proti oxidačnému stresu, pri ktorom reaktívne formy kyslíka ničia bunky. Nedávny výskum poukázal na jeho účinky na ochranu svalov, pričom štúdia z roku 2023 odhalila zníženie poškodenia svalov a oxidačného stresu u vojakov, ktorí po cvičení konzumovali oregano v prášku.
Využite silu oregana posypaním šalátov a cestovín čerstvými listami alebo pridaním lahodnej chuti sušeného oregana do omáčok, dresingov a pečeného kurčaťa.
Rozmarín
Rozmarín, voňavá bylinka, ktorá zdobí kuchyne po celom svete, v sebe ukrýva dar kyseliny rozmarínovej a ďalších zlúčenín s množstvom zdraviu prospešných látok. Patria medzi ne antioxidačné, protizápalové, antivírusové, antibakteriálne, protibolestivé a dokonca protirakovinové účinky.
Rozmarín môže prekvapivo podať pomocnú ruku aj tým, ktorí bojujú s úzkosťou a depresiou. Jedna štúdia odhalila, že pravidelná konzumácia rozmarínového čaju zvyšuje hladinu neurotrofického faktora odvodeného od mozgu (BDNF), ktorý je dôležitým proteínom pre funkciu mozgu. Nízke hladiny BDNF často prispievajú k stresu a depresii, vďaka čomu je rozmarín potenciálnym zlepšovateľom nálady.
Ak si chcete oddýchnuť, uvarte si upokojujúci čaj z čerstvých alebo sušených listov, trošky citrónovej šťavy a medu.
Šalvia
Šalvia, všestranná bylina, má jedinečnú zmes chutí so zemitými tónmi a nádychom mäty i borovice. Jej účinné látky vrátane kyseliny rozmarínovej, gáfru, luteolínu, apigenínu a kvercetínu splieta silu liečivých vlastností.
Štúdie poukázali na kognitívny potenciál šalvie, ktorá zlepšuje náladu, bdelosť, pamäť a zapamätanie si slov u zdravých dospelých aj u ľudí s Alzheimerovou chorobou. Schopnosť šalvie inhibovať acetylcholínesterázu (AChE), enzým rozkladajúci životne dôležitý neurotransmiter acetylcholín (ACh), zohráva kľúčovú úlohu pri posilňovaní kognitívnych funkcií.
Zapojte šalviu do svojich kulinárskych dobrodružstiev a obohacujte ňou polievky, obilné jedlá a pečenú zeleninu.
Petržlen
Petržlenová vňať, aromatická stredomorská bylina, prináša množstvo antioxidantov, ako je vitamín C, karotenoidy a flavonoidy, ktoré poskytujú ochranu a znižujú zápal v bunkách. Táto bylina bohatá na antioxidanty prispieva k ochrane pred poklesom kognitívnych funkcií, srdcovými chorobami a celkovou úmrtnosťou.
Čerstvá petržlenová vňať s jasnou, mierne korenistou chuťou pôsobí ako všestranný doplnok jedál. Pokojne ňou posypte pikantné pokrmy, aby ste im dodali farbu aj chuť.