Reklama

Paradajky, papriky, hrozno aj tekvica: Toto chutí pleti

POTRAVINY PRE ZDRAVÚ POKOŽKU

Zdroj: shutterstock

Reklama

Vrásky, pigmentové škvrny, strata objemu – prezradíme vám, čo jesť, aby ste protistarnúce procesy v pokožke naštartovali zvnútra.

Určite ste už počuli, že zloženie stravy ovplyvňuje kvalitu pleti. Čo zaradiť do jedálneho lístka, aby ste podporili tvorbu vlastného kolagénu, naštartovali prirodzenú regeneráciu buniek a vráskam nedali šancu?

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Paradajky, papriky, hrozno aj tekvica: Toto chutí pleti

Hrozno, ružičkový kel, paprika, zelený čaj

1. CHRÁŇTE PLEŤ PRED OXIDAČNÝM STRESOM

Jemné prachové častice a výfukové plyny spôsobujú rýchlejšie starnutie pleti. Ide o voľné radikály, ktoré napádajú bunkové steny. K ich rýchlejšej obnove pomáhajú látky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v tmavom a silne zafarbenom ovocí a zelenine. Sú to antioxidanty a polyfenoly, ktoré nájdete v tmavom bobuľovom ovocí, granátovom jablku, paprike a ružičkovom keli. Najlepšie je jesť ich surové, pretože pri vysokej teplote strácajú účinok. Na pitie odporúčame zelený čaj a čaj matča, ktoré sú tiež plné cenných antioxidantov.

Šošovica, cibuľa, ovsené vločky, ementál

2. ZMIERNITE AKNÉ A ZÁPALY

Trpíte vyrážkami a pijete mlieko? Čoraz častejšie sa objavujú štúdie, ktoré potvrdzujú vplyv mlieka na tvorbu akné. Pri chronickom akné odborníci odporúčajú vysadiť mlieko na 3 mesiace a namiesto toho prejsť na stravu bohatú na vlákninu. Ak trpíte vyrážkami aj v dospelosti, pravidelne jedzte šošovicu, cibuľu, cesnak a pór. Zinok pôsobí protizápalovo a prijímať ho môžete v ovsených vločkách a ementáli.

Ryby, strukoviny, orechy, vajcia

3. OBNOVTE ELASTICITU PLETI

Strava bohatá na bielkoviny je s pribúdajúcim vekom čoraz dôležitejšia. Pleť ochabuje, pretože povoľuje štruktúra kolagénových a elastínových vláken, ktorá je zodpovedná za pevnosť pleti. Základným stavebným prvkom tejto štruktúry sú práve bielkoviny, ktoré nájdete nielen v rybách, mäse a mliečnych produktoch, ale aj vo forme rastlinných proteínov – müsli, celozrnné produkty, strukoviny a orechy. Organizmus zužitkuje bielkoviny ešte lepšie v týchto kombináciách: zemiaky s vajíčkom, celozrnný chlieb s bylinkovým tvarohom, müsli s jogurtom. Tvorbu kolagénových vláken podporuje aj vitamín C.

Zdroj: shutterstock

POTRAVINY PRE ZDRAVÚ POKOŽKU

Rajčiny, tekvica, mandle

4. REDUKUJTE VRÁSKY

Odborníci zistili, že ženy s vysokou hladinou antioxidantov a karotenoidov v krvi majú menej vrások. Určite sa oplatí prijímať veľa karoténu, najlepšie v mrkve a broskyniach, ale významný podiel týchto antioxidantov má aj tekvica, papája a rajčiny. Voľné radikály, ktoré sú zodpovedné za vznik vrások, vynikajúco neutralizuje ľanový a olivový olej. Jednotkou v prevencii vrások sú ľanové semienka a mandle, pretože sú bohaté na vitamín E. Tip na účinnú antiagingovú kúru: denne prehltnite 2 lyžice ľanového oleja a obmedzte sladké, pretože cukor poškodzuje kolagénovú a elastínovú sieť zodpovednú za pevnosť a pružnosť kože. Olej po otvorení skladujte v chladničke.

Voda, losos, vlašské orechy

5. UPOKOJTE SUCHÚ PLEŤ

Hydratačné látky a dôležité tuky nie sú len v drahých krémoch, najúčinnejšie pôsobia zvnútra. Denne vypite 2 litre vody alebo bylinkového čaju. Blahodarné omega-3 mastné kyseliny dodajú pleti mastné ryby ako losos, makrela alebo sleď. Ak vám nechutia, prvou voľbou sú rastlinné oleje, najmä ľanový, repkový a olej z vlašských orechov. Je dôležité budovať si zdravú črevnú flóru, ktorá sa okamžite odzrkadlí na kvalite pleti. Podarí sa vám to vďaka konzumácii rastlinnej vlákniny (ovsené vločky), strukovín a probiotík.

Mrkva, cibuľa, uhorky

6. POSILNITE CITLIVÚ PLEŤ

Čo je dobré pre citlivky, ktorých pokožka reaguje dráždivo už pri najmenších podnetoch? Vyhnite sa horúcim jedlám a nápojom, rovnako aj čili a koreninám. Stav citlivej pleti zlepšuje konzumácia paprík, rajčín, uhoriek, cibule a mrkvy, ale aj omega-3 mastných kyselín, ktoré sa vyskytujú v rybách, repkovom a ľanovom oleji. Citlivosť pleti znižujú aj laktobacily, treba ich však užívať minimálne 4 týždne.

Paradajky, červený melón, zelený čaj, horká čokoláda

7. PREDCHÁDZAJTE PIGMENTOVÝM ŠKVRNÁM

Bez krému s UV ochranou to, samozrejme, nepôjde, ale obranyschopnosť pleti pred škodlivým žiarením môžete posilniť aj zvnútra. V tomto smere nemá konkurenciu lykopén – najsilnejší antioxidant medzi karotenoidmi, ktorý okrem iného dokáže predchádzať vzniku rakoviny. Jeho prirodzeným zdrojom sú najmä tepelne upravené plody paradajok (sterilizovaná dužina, šťava, omáčky). Nachádza sa aj v červenom melóne, ružovom grepe, zelenom čaji a v horkej čokoláde. Pri pravidelnej konzumácii vytvára prirodzenú slnečnú ochranu a brzdí tvorbu pigmentových škvŕn.

Zdroj: shutterstock

POTRAVINY PRE ZDRAVÚ POKOŽKU