Pobolieva vás pod pravým rebrom? Neprovokujte žlčník
28. 4. 2025, 17:00

Zdroj: Shutterstock
Pobolieva vás pod pravým rebrom? Jedzte menej tukov.
Ak ste doteraz nemali problémy so žlčníkom, začnite si ho šetriť. Čo, koľko a kedy jete rozhodne, či raz neskončíte na žlčníkovej diéte.
Na čo slúži?
Žlčník trápi každého desiateho pacienta, ktorý príde do ordinácie gastroenterológa. Takmer 40 percent sú to ľudia po štyridsiatke. Malé vrecúško pod pravým lalokom pečene slúži ako zásobník žlče, ktorá sa tvorí v pečeni. Žlč sa v žlčníku hromadí v čase, keď nič nejete. Zmestí sa doň 30 až 70 mililitrov žlče a jeho aktivita sa začína po najedení. Žlč pomáha pri trávení a vstrebávaní tukov a v tuku rozpustných vitamínov A, D, E a K. Ak je žlčník zdravý, vôbec necítite, že ho máte, a to ani vtedy, keď sa zmršťuje. Keď vás po ťažšom jedle začne bolieť pod pravým rebrom, príčinou môžu byť žlčové kamene alebo piesok.
Zdroj: Shutterstock
Prečo žlčník bolí?
Aj dobrého veľa škodí
Podráždenie žlčníka spôsobujú najmä ťažké jedlá s vysokým obsahom tukov. Vyvarujte sa príliš mastného a vyprážaného mäsa, krémových zákuskov a majonézových šalátov, pretože sviatočná hostina sa ľahko môže skončiť akútnym žlčníkovým záchvatom. Najjednoduchšia a najúčinnejšia je prevencia, ale ak sa nedokážete ovládať, dodržiavajte osvedčené pravidlo: preplachujte! To znamená: pite veľa tekutín, ale nie alkoholu. Myslite na to, že žlčníkový záchvat nezvládnete domácou liečbou a zvyšok sviatočných dní môžete stráviť v nemocnici.
Anketa
Mali ste už niekedy žlčníkový záchvat?
- Áno83%
- Nie16%
Hlasovanie bolo ukončené
Čo keď ochorie?
Žlčníkový záchvat dokáže poriadne vystrašiť, najmä keď ste ho nikdy predtým nezažili. Prudkú bolesť a tlak pod pravým rebrom často sprevádza nevoľnosť, vracanie, horúčka, zimnica. Brucho je nafúknuté a bolestivé. Lekár vám po vyšetrení predpíše lieky a odporučí prísnu diétu. Záchvaty sa môžu opakovať, preto by ste žlčníkovú diétu mali dodržiavať aj po zotavení.
Jedným z kľúčových bodov diéty je znížiť príjem tukov aspoň na polovicu v porovnaní s bežnou stravou. Nestačí však obmedziť len voľné tuky ako olej či maslo a očividne mastné jedlá. Mnohé potraviny obsahujú veľa skrytých tukov, ktoré si niekedy neuvedomíte, napríklad mäsové výrobky, paštéty, tučné vývary, smotanové polievky a omáčky, zmrzliny a maslové krémy, lístkové cesto.
Zakázané verzus tolerované
Predzvesťou žlčníkovej katastrofy môžu byť niektoré tradičné jedlá, napríklad pečené bravčové mäso s kapustou a knedľou, rezeň s majonézovým šalátom, zemiakové placky, vysmážaný karfiol alebo syr s tatárskou omáčkou. Na žlčník pôsobia dráždivo aj tučné ryby, huby, strukoviny, mak, orechy, kokos, čokoláda, šľahačka, kysnuté koláče a knedle, ostré koreniny, vajcia, sýtené nápoje, zalievaná zrnková káva, liehoviny. Zo zeleniny je to karfiol, kapusta, kel, uhorky, paprika, surová cibuľa, cesnak, z čerstvého ovocia hrušky, čerešne, maliny, ríbezle, slivky, figy, datle.
Žlčnikári zvyčajne znášajú jablká bez šupky, banány, citrusy, jahody, nízkotučné jogurty a iné kyslomliečne výrobky, listovú zeleninu, špenát, mrkvu, rajčiny, brokolicu, cviklu, baklažán, cuketu, šampiňóny, med, kvasnice, chudé mäso, zemiaky, ryžu, cestoviny. Výber vhodných potravín však závisí od individuálnej tolerancie.
Anketa
Dodržiavate žlčníkovú diétu?
- Áno0%
- Nie100%
Hlasovanie bolo ukončené
Čo ovplyvníte a čo nie
Niektoré rizikové faktory nemôžete ovplyvniť, napríklad vek, pohlavie, dedičnosť, tehotenstvo. K rizikovým faktorom patria aj určité choroby, napríklad cukrovka, ochorenia pečene, pankreasu alebo čriev. Vo vašej réžii je však to, čo denne jete. Ak máte nadváhu, prejedáte sa alebo konzumujete stravu bohatú na cholesterol, v žlčníku sa spustí proces, ktorý vedie k tvorbe žlčových kameňov.
Pri dlhotrvajúcich problémoch sa môže rozvinúť chronický zápal, pri ktorom sa stena žlčníka začne postupne scvrkávať a stráca schopnosť zmršťovať sa. Žlčník sa nakoniec stane nefunkčným - nie je schopný hromadiť ani vypudzovať žlč. Vtedy už nepomôže diéta, iba skalpel.
Zdroj: Shutterstock
Slanina môže odštartovať žlčníkový záchvat.
3 bylinky na lepšie trávenie
Keď vám nejaké jedlo „nesadne”, uvarte si bylinkový čaj. Ktoré sú najlepšie na podporu trávenia?
1 Rumanček kamilkový
Pôsobí protizápalovo, dezinfikuje a upokojuje žalúdok a črevá, zlepšuje tvorbu žlče, zabraňuje kŕčom.
Príprava: 1 lyžicu sušených kvetov zalejte 200 ml vriacej vody, nechajte lúhovať 15 minút. Pite 2 až 3 šálky denne.
Anketa
Pijete bylinkové čaje?
- Áno66%
- Nie33%
Hlasovanie bolo ukončené
2 Mäta pieporná
Výborná bylinka na poruchy trávenia, najmä tie, ktoré prevádza nadúvanie. Mäta podporuje vylučovanie žlče a tráviacich štiav, tíši bolesť žalúdka a žlčníka.
Príprava: 2 lyžičky mäty zalejte 250 ml vriacej vody. Lúhujte 15 minút, pite 2- až 3-krát denne.
3 Repík lekársky
Podporuje činnosť žlčníka, pečene a čriev, znižuje cholesterol v krvi. Upokojuje, pôsobí hojivo a protizápalovo.
Príprava: 2 lyžičky sušenej vňate zalejte 250 ml vriacej vody, po 10 minútach sceďte. Môžete piť 2- až 5-krát denne.