Pomaranč vs mandarínka: Ktorý citrus má lepší nutričný profil?
23. 12. 2019, 16:00 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:36)

1. kolo: Vitamín C
Kyselina askorbová je najdôležitejší vitamín a zároveň silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Na jeho dostatok treba dbať najmä v zime, keď telo musí odolávať chladu a náporu chrípkových vírusov.
Vitamín C ovplyvňuje rôzne biochemické reakcie v tele, napríklad vstrebávanie železa, tvorbu kolagénu či metabolizmus tukov, stará sa o obnovu tkanív a hojenie rán. V 100 g pomaranča je 48,6 mg vitamínu C, v rovnakom množstve mandarínky 26,7 mg. Bod pre pomaranč.
Stav – 1 : 0
2. kolo: Kyselina listová
Dostatok vitamínu B9 potrebujú ženy v každom veku, osobitnú úlohu hrá v tehotenstve, pretože je dôležitý pre zdravý vývoj plodu. Kyselina listová pomáha predchádzať ochoreniam srdca, hypertenzii, depresiám, strate pamäti, Alzheimerovej chorobe i rakovine. Stimuluje regeneráciu tkanív a zlepšuje okysličovanie buniek. V 100 g pomaranča sa nachádza 39 mikrogramov kyseliny listovej, v 100 g mandarínky iba 16 mikrogramov. Opäť bod pre pomaranč.
Stav – 2 : 0
3. kolo: Draslík
Táto minerálna látka je veľmi dôležitá pre celý organizmus. Pomáha regulovať hladinu telesných tekutín a udržiavať optimálny krvný tlak, nepriamo aj hmotnosť. Chráni pred mŕtvicou, osteoporózou i obličkovými kameňmi. Nedostatok sa prejavuje únavou, poruchami srdcového rytmu, zvýšeným krvným tlakom, svalovými kŕčmi. Dospelý človek potrebuje denne 3 500 až 4 700 mg draslíka. V 100 g pomaranča je 179 mg draslíka, v 100 g mandarínky 166 mg. Bod patrí pomaranču.
Stav – 3 : 0
Víťaz: Pomaranč
Pomaranč má oproti mandarínke o niečo menej cukru, teda aj energie, ale dvojnásobok vitamínu C a kyseliny listovej. Dužina obsahuje pestrý kokteil vitamínov a minerálov, rozpustnej a nerozpustnej vlákniny a antioxidantov. Zo zdravotného hľadiska sú zaujímavé špeciálne citrusové flavonoidy, ktoré znižujú krvný tlak a cholesterol, väčšina sa však koncentruje v šupke. Antioxidačná kapacita (ORAC) nameraná v 100 g pomaranča je 1 819 mikromolov TE. Pomaranče sú v zimných mesiacoch ideálne ovocie na doplnenie chýbajúcich živín.
Autor: jb
Foto: Shutterstock.com