Poznáte potravinu SLONÍ CHLIEB? Zasýti zdravo a bez kalórií!
20. 5. 2022, 15:00

Zdroj: Shutterstock
Konjak, celým menom Amorphophallus konjac, ľudovo aj diablov jazyk alebo sloní chlieb, je úžitková rastlina a tradičná ázijská potravina. Získava si popularitu aj u nás, lebo je vhodná pri zdravom stravovaní.
Ako píše zdravie.pluska.sk, spočiatku bol konjak považovaný za nedostupnú pochúťku, ktorú si mohla dovoliť len hŕstka vyvolených. Dnes patrí medzi jednu z najpopulárnejších ázijských potravín, ktorá pomáha vnútornej i vonkajšej kráse.
Využíva sa jeho hľuza. V potravinárskom priemysle sa z nej vyrába konjaková múka, ktorá obsahuje cennú, vo vode rozpustnú vlákninu glukomanan. Tá detoxikuje tráviaci trakt a zároveň „kŕmi“ priateľské baktérie v črevách, čím podporuje črevnú mikroflóru. Glukomanan má nielen priaznivý vplyv na chudnutie, ale zároveň znižuje cholesterol a pozitívne ovplyvňuje vstrebávanie cukrov a tukov v krvi.

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CdJK9hXDpGD/
Zdroj: Shutterstock
Konjak, celým menom Amorphophallus konjac, ľudovo aj diablov jazyk alebo sloní chlieb.
Konjakové prílohy sú zdravou alternatívou bežných cestovín a ryže. Zasýtia, no majú takmer nulový obsah kalórií. Zo slonieho chleba dostanete kúpiť rôzne cestoviny od rezancov až po špagety. Využívajú sa pri redukčných diétach, v športových jedálničkoch, ale aj v rámci výživových obmedzení pri chorobách, ako je celiakia, diabetes či obezita. Konjak sa pridáva aj do bylinkových zmesí, tofu, rezancov, dostať ho i vo forme želé či džemu.