Prečo jesť zemiaky iba v šupke?
10. 3. 2014, 6:45 (aktualizované: 15. 7. 2024, 9:52)

Chutia vám zemiaky? Ako často si ich doma pripravujete? Zemiaky sú dobrým zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Stredne veľký zemiak s kožou obsahuje 27 mg vitamínu C, čo je takmer polovica odporúčanej dennej dávky.
Zemiaky obsahujú aj vitamíny skupiny B a kyselinu listovú. Sú dobrým zdrojom esenciálnych minerálov, vrátane železa, draslíka a horčíka. Zemiaky majú vysoký obsah vlákniny. Mnohé z týchto významných živín sa nachádzajú v šupke zemiakov. Stačí, aby ste ich zľahka uvarili aj so šupkou, a nestratíte žiadne podstatné živiny.
Opláchnite zemiaky pod tečúcou vodou. Oškrabte povrch od zeme a špiny ľahko jemným štetcom na cesto. Odstráňte všetky výhonky alebo zelené škvrny. Klíčky môžu byť toxické, a mali by ste ich odrezali pred varením.
Umiestnite zemiaky do veľkého hrnca. Naplňte ho dostatkom studenej vody, aby boli úplne pod vodou, cca 1 cm. Pridajte soľ, cesnak alebo čierne korenie. Ak sa snažíte kvôli zdraviu menej soliť, nahraďte soľ iným korením.
Priveďte vodu a zemiaky do varu. Zemiaky varíme, kým sa nedajú preraziť ľahko vidličkou. Doba, počas ktorej sa majú variť závisí od ich veľkosti. Priemerná doba varenia je asi 20 minút.
Ako vám chutia zemiaky najviac?
V kockách s majoránkou alebo s maslom ako zemiakové pyré? Vedzte, že varené zemiaky v šupke sú najzdravšie. Šupka obsahuje niekoľko fytonutrientov ako flavonoidy, ktoré zabraňujú bunkovej degenerácii vo vašom tele.
Patatín je názov proteínu zo zemiakovej kože. Pomáha znižovať krvný tlak a chráni srdce pred možným ochorením. Šupka má vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha uľahčiť trávenie a odstraňuje odpad vo vašom tele.
Bielkoviny a tuk
Obsah bielkovín v zemiakoch pochádza väčšinou z vnútornej strany. Koža obsahuje približne 1 g bielkovín v jednej porcii. To predstavuje iba dve percentá vášho denného odporúčaného príjmu bielkovín. Zemiakové kože nemajú žiadny cholesterol a žiadne nasýtené tuky.
Autor: Karin