Prejedáte sa? Prečo na veľkosti porcií záleží a koľko je 1 porcia?
2. 4. 2020, 9:10 (aktualizované: 2. 4. 2020, 9:18)

Zdroj: f
Odhadnúť množstvo jedla, ktoré si denne nakladáte na tanier, nie je jednoduché. Veľkosť porcie sa môže dramaticky líšiť od veľkosti porcie odporúčanej odborníkmi na výživu.
Nie je to vaša vina, v priebehu desaťročí sa porcie zväčšovali, hlavne v reštauráciách rýchleho občerstvenia. Toto sú odporúčané veľkosti porcií pre ľudí, ktorí nemajú zdravotné stravovacie obmedzenia. Nemusíte všetko presne vážiť, stačí, keď si osvojíte tieto jednoduché pomôcky.
Za 1 porciu sa považuje:
- kuracie prsia – plátok veľkosti dlane (100 g)
- ryba – podkova veľkosti dlane, filet dlhý od zápästia po končeky prstov (85 g)
- cestoviny, ryža – polovica šálky za surova (80 g)
- palacinky, placky – veľkosť cédečka
- chlieb, pečivo – jeden krajec (40 až 50 g) alebo kus (max. 60 g)
- veľké ovocie – jeden plátok, napríklad melóna
- stredné ovocie, zelenina – jablko, hruška, pomaranč, banán, veľká rajčina (80 g)
- malé ovocie – 2 kúsky, napríklad mandarínky, kivi, marhule, malé rajčiny
- drobné ovocie, pokrájaná zelenina – koľko sa zmestí do dlane, za hrsť (80 g)
- listová zelenina – 2 hrste";i:10;s:110:"koreňová zelenina – koľko kúskov dlhých ako šírka dlane uchopíte rukou, napríklad mrkvy, petržlenu";i:11;s:23:"strukoviny – za hrsť";i:12;s:17:"vajcia – 2 kusy";i:13;s:51:"zemiaky, batáty – veľkosť počítačovej myši";i:14;s:63:"orechy, sušené ovocie – veľkosť golfovej loptičky (35 g)";i:15;s:55:"mliečne výrobky: mlieko – 200 ml, jogurt – 125 ml";i:16;s:54:"syr – hranol dlhý ako ukazovák alebo jeden plátok";i:17;s:65:"maslo, olivový olej – veľkosť článku palca alebo 1 lyžica";i:18;s:19:"smoothie – 150 ml";i:19;s:29:"zmrzlina – 1 kopček (40 g)";i:20;s:65:"čokoláda – 3 až 4 kocôčky, dohromady na dĺžku ukazováka
Dôležitá je disciplína
Nasledujúce rady vám pomôžu kontrolovať veľkosť porcií a neprejedať sa.
1. Nejedzte rovno z vrecúška. Vyberte si odporúčané množstvo do mištičky a zvyšok odložte. Alebo si kúpte minivrecúško, v ktorom je akurát jedna porcia.
2. Jedzte z menšieho taniera. Veľký tanier vymeňte za dezertný a hneď sa vám budú porcie zdať väčšie. Nedávajte na stôl jedlo v misách, aby vás nelákalo pridať si.
3. Najprv si naložte zeleninu. Polovicu taniera zaplňte zeleninou, druhú polovicu rozdeľte napoly. Na jednu štvrtinu dajte plátok chudého mäsa alebo iný zdroj bielkovín, na druhú celozrnné obilniny.
4. Vyberte si diétnejšie varianty. Plnotučné mlieko, smotanu a jogurt nahraďte nízkotučnými a použite polovičné množstvo, než bežne používate.
5. Nejedzte bezmyšlienkovito. Zvyknite si jesť pri stole, pretože najväčšie riziko prejedania je vtedy, keď myseľ zamestnáva niečo iné, napríklad sledovanie televízie.