Po dvadsiatke
Pre mladé ženy, ktoré plánujú otehotnieť, sú prioritou potraviny bohaté na kyselinu listovú (vitamín B9), napríklad listová zelenina a strukoviny. Odporúčaná dávka pred otehotnením a počas prvých 12 týždňov tehotenstva je 400 mikrogramov kyseliny listovej denne. Vedci z Harvardovej univerzity zistili súvislosť medzi neplodnosťou a nízkym príjmom mastných kyselín omega-3, kyseliny listovej a vitamínu B12. Radia jesť viac tučných morských rýb a hydiny, vlašské orechy, sóju, celozrnné obilniny, ovocie a zeleninu.
Po tridsiatke
V tomto veku ženy denne čelia stresu, keď musia zvládnuť zamestnanie aj rodinu. Stres však oslabuje imunitu, a pretože 85 % imunitných buniek sídli v črevách, mali by dbať na udržiavanie zdravej črevnej mikroflóry. Vedci zistili úzke prepojenie medzi úzkosťou a depresiou a nízkou hladinou priateľských črevných baktérií, ktoré okrem iného produkujú a regulujú hladinu sérotonínu. Odporúčajú jesť viac probiotických potravín (kyslomliečne výrobky, kyslá kapusta) a prebiotických potravín, ktoré sú potravou pre probiotické baktérie (šošovica, pór, cibuľa). Mimoriadne dôležitý je aj horčík, ktorý obsahujú semená, orechy, celozrnné obilniny a listová zelenina.