Rozdiel v kvalite

Ovocie a zelenia nesporne patria medzi najzdravšie potraviny v ľudskej výžive. Zrelé plody sú plné vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov, ktoré podporujú dobré zdravie, dokonca pomáhajú predchádzať civilizačným chorobám. Platí to však len o tých, čo dozreli prirodzeným spôsobom. A práve v tom je háčik.

Domáce

Čerstvo obrané ovocie a zelenina z vlastnej záhrady alebo z trhu od lokálnych pestovateľov dozreli prirodzene na slnku, preto majú najvyšší možný obsah vitamínov, minerálnych látok aj antioxidantov. Ak neboli ošetrené pesticídmi či inými chemikáliami, nič zdravšie si nemôžete dopriať. Zjedzte ich čím skôr, lebo vplyvom oxidácie každý ďalší deň strácajú cenné živiny.

Dovezené

Čerstvé ovocie a zelenina z dovozu sa zberajú skôr, ako stihnú úplne dozrieť, pretože musia vydržať niekoľkodňovú dopravu a skladovanie. Aby sa nepokazili, bývajú ošetrené chemikáliami a prevážané v chladiacich kontajneroch. Z tohto dôvodu mali oveľa menej času na to, aby sa v nich prirodzeným spôsobom a naplno vytvorili vitamíny, minerálne látky a antioxidanty.

Čerstvé ovocie a zelenina z dovozu sa zberajú skôr, ako stihnú úplne dozrieť.
Zdroj: Shutterstock
Čerstvé ovocie a zelenina z dovozu sa zberajú skôr, ako stihnú úplne dozrieť.

Mrazené

Ovocie a zelenina určené na mrazenie sa zberá v čase vrcholnej zrelosti, keď obsahujú maximum živín. Potom sa v priebehu niekoľkých hodín musia umyť, (zelenina aj blanšírovať), pokrájať a zmraziť. Pred zmrazovaním sa neošetrujú žiadnymi chemikáliami. Do ovocia sa niekedy pridáva kyselina askorbová (vitamín C) alebo trocha cukru, aby sa predišlo kazeniu.