1. kolo: Vitamín A
Nazýva sa aj retinol a je rozpustný v tuku. Tento dôležitý vitamín posilňuje imunitný systém, je nevyhnutný pre zrak, kosti a krvotvorbu, chráni sliznice tráviacej sústavy a dýchacích orgánov. Zodpovedá za zdravie pokožky, vlasov a nechtov, neutralizuje škodlivé látky v tele a pomáha predchádzať rozvoju onkologických ochorení. Odporúčaná denná dávka pre ženy: 2 000 IU (medzinárodných jednotiek). V 100 g jarnej cibuľky sa nachádza 997 IU vitamínu A, v rovnakom množstve póru až 1 667 IU. Bod získava pór.
Stav: 0 : 1

Fresh,Leek,On,A,White,Background
Zdroj: Shutterstock

2. kolo: Vitamín K
Tento „zabudnutý“ vitamín patrí medzi vitamíny rozpustné v tuku. Zabezpečuje vytvorenie krvnej zrazeniny pri poranení, podporuje vstrebávanie vápnika a správnu činnosť pečene. Priaznivo pôsobí na srdce, cievy a obličky, zlepšuje hojenie rán, znižuje tvorbu vrások. Na jeho príjem by mali dbať ženy so silnou menštruáciou a v menopauze, pretože pomáha oddialiť osteoporózu. V 100 g jarnej cibuľky je až 207 mikrogramov vitamínu K, čo je 1,7-násobok dennej potreby, v 100 g póru iba 47 mikrogramov. Bod pre jarnú cibuľku.
Stav: 1 : 1

Fresh,Chives,Isolated,On,White,Background
Zdroj: Shutterstock