Reklama

Prírodné ANTIOXIDANTY: Sú účinnejšie ako tie tabletkové?

Zelená a oranžová zelenina

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ak sa obávate civilizačných chorôb, venujte väčšiu pozornosť prevencii. Na posilnenie zdravia nemusíte investovať do vitamínových doplnkov ani zháňať exotické potraviny.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    FIALOVOU proti rakovine: TOP 5 potvrdených účinkov čučoriedok na zdravie

    Najviac antioxidantov, ktoré neutralizujú voľné kyslíkové radikály a chránia bunky pred oxidačným stresom, obsahujú bežné a dostupné potraviny. Čo by ste mali jesť pravidelne?

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Prečo potrebujete antioxidanty?

    Bobuľové ovocie
    Modré, purpurové až fialové ovocie, ako sú čučoriedky, čierne ríbezle a černice, obsahujú množstvo silných antioxidantov, najmä antokyánov. Znižujú cholesterol i cukor v krvi, posilňujú imunitu, chránia pred infekciami, zápalmi močových ciest, prospievajú očiam aj mozgu. Maliny a jahody sú dobrý zdroj kyseliny ellagovej, ktorá chráni pred škodlivým vplyvom znečisteného prostredia. Tmavé odrody hrozna sú plné antioxidantov, ktoré posilňujú imunitu a chránia pred rozvojom nádorových a srdcovo-cievnych ochorení.

    Zelená a oranžová zelenina
    Do skupiny tmavozelených superpotravín patrí nielen brokolica, ale aj listové šaláty, kapusta, kel, mangold a špenát. Obsahujú vitamíny A, C a E, železo, vápnik, horčík, draslík, vlákninu a silné antioxidanty, napríklad kempferol, luteín, zeaxantín či kvercetín. Oranžovo sfarbená zele- nina, napríklad paprika, mrkva, dyne  s oranžovou dužinou a sladké zemiaky, sú bohaté na betakarotén, luteín, zeaxantín, flavonoidy, vitamín C a draslík. Podobné vlastnosti má aj oranžové ovocie, napríklad marhule, broskyne a nektárinky.

    Orechy
    Tvoria dôležitú súčasť výživy, jednak pre vysoký obsah zdravých tukov omega-3 a omega-6, jednak pre bohatú zmes živín. Orechy sú výborným zdrojom antioxidačného vitamínu E, zinku a se­lénu. Väčšina orechov obsahuje aj resveratrol, podobne ako šupky a semienka tmavého hrozna, a rastlinné steroly, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol. Medzi nutrične najbohatšie patria vlašské orechy, ktoré vynikajú obsahom bioaktívnych látok. Okrem spomínaných fytosterolov sa v nich nachádza kyselina ellagová a množstvo polyfenolov, ktoré majú protirakovinové účinky.

    Zdroj: Shutterstock

    Zelená a oranžová zelenina

    Extra tip
    Prečo sú dôležite? 

    • Antioxidanty sú nevyhnutné na zachovanie dobrého zdravia. Niektoré si telo vyrába samo, iné nie. Tieto mikroživiny vytvárajú v tele ochranný štít. Chránia bunky pred voľnými kyslíkovými radikálmi, ktoré vznikajú pri rôz­nych metabolických procesoch.
    • Ak nastane nerovnováha medzi antioxidačnou kapacitou buniek a množstvom voľných radikálov, vzniká oxidačný stres, ktorý je pôvodcom rôznych ochorení vrátane rakoviny, sivého zákalu, artériosklerózy, Parkinsonovej i Alzheimerovej choroby.
    • Produkcia vlastných antioxidantov s pribúdajúcim vekom klesá, preto ich treba viac dopĺňať, hlavne z prírodných zdrojov.
    • Podľa niektorých výskumov dlhodobé užívanie čistých antioxidantov vo forme výživových doplnkov môže zmeniť ich antioxidačný účinok na nežiaduci. Prečo sa tak deje, zatiaľ nie je objasnené.