Prírodné ANTIOXIDANTY: Sú účinnejšie ako tie tabletkové?
28. 7. 2021, 9:14 (aktualizované: 16. 7. 2024, 3:15)

Zdroj: Shutterstock
Ak sa obávate civilizačných chorôb, venujte väčšiu pozornosť prevencii. Na posilnenie zdravia nemusíte investovať do vitamínových doplnkov ani zháňať exotické potraviny.
Najviac antioxidantov, ktoré neutralizujú voľné kyslíkové radikály a chránia bunky pred oxidačným stresom, obsahujú bežné a dostupné potraviny. Čo by ste mali jesť pravidelne?
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Prečo potrebujete antioxidanty?
Bobuľové ovocie
Modré, purpurové až fialové ovocie, ako sú čučoriedky, čierne ríbezle a černice, obsahujú množstvo silných antioxidantov, najmä antokyánov. Znižujú cholesterol i cukor v krvi, posilňujú imunitu, chránia pred infekciami, zápalmi močových ciest, prospievajú očiam aj mozgu. Maliny a jahody sú dobrý zdroj kyseliny ellagovej, ktorá chráni pred škodlivým vplyvom znečisteného prostredia. Tmavé odrody hrozna sú plné antioxidantov, ktoré posilňujú imunitu a chránia pred rozvojom nádorových a srdcovo-cievnych ochorení.
Zdroj: Shutterstock
Hrozno
Zelená a oranžová zelenina
Do skupiny tmavozelených superpotravín patrí nielen brokolica, ale aj listové šaláty, kapusta, kel, mangold a špenát. Obsahujú vitamíny A, C a E, železo, vápnik, horčík, draslík, vlákninu a silné antioxidanty, napríklad kempferol, luteín, zeaxantín či kvercetín. Oranžovo sfarbená zele- nina, napríklad paprika, mrkva, dyne s oranžovou dužinou a sladké zemiaky, sú bohaté na betakarotén, luteín, zeaxantín, flavonoidy, vitamín C a draslík. Podobné vlastnosti má aj oranžové ovocie, napríklad marhule, broskyne a nektárinky.
Orechy
Tvoria dôležitú súčasť výživy, jednak pre vysoký obsah zdravých tukov omega-3 a omega-6, jednak pre bohatú zmes živín. Orechy sú výborným zdrojom antioxidačného vitamínu E, zinku a selénu. Väčšina orechov obsahuje aj resveratrol, podobne ako šupky a semienka tmavého hrozna, a rastlinné steroly, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol. Medzi nutrične najbohatšie patria vlašské orechy, ktoré vynikajú obsahom bioaktívnych látok. Okrem spomínaných fytosterolov sa v nich nachádza kyselina ellagová a množstvo polyfenolov, ktoré majú protirakovinové účinky.
Zdroj: Shutterstock
Zelená a oranžová zelenina
Extra tip
Prečo sú dôležite?
- Antioxidanty sú nevyhnutné na zachovanie dobrého zdravia. Niektoré si telo vyrába samo, iné nie. Tieto mikroživiny vytvárajú v tele ochranný štít. Chránia bunky pred voľnými kyslíkovými radikálmi, ktoré vznikajú pri rôznych metabolických procesoch.
- Ak nastane nerovnováha medzi antioxidačnou kapacitou buniek a množstvom voľných radikálov, vzniká oxidačný stres, ktorý je pôvodcom rôznych ochorení vrátane rakoviny, sivého zákalu, artériosklerózy, Parkinsonovej i Alzheimerovej choroby.
- Produkcia vlastných antioxidantov s pribúdajúcim vekom klesá, preto ich treba viac dopĺňať, hlavne z prírodných zdrojov.
- Podľa niektorých výskumov dlhodobé užívanie čistých antioxidantov vo forme výživových doplnkov môže zmeniť ich antioxidačný účinok na nežiaduci. Prečo sa tak deje, zatiaľ nie je objasnené.