Tieto potraviny nikdy nedávajte do chladničky – robíte to tiež?
25. 3. 2025, 20:00

Zdroj: Shutterstock
Nie všetko patrí do chladničky: Viete, kam s potravinami, aby vydržali čo najdlhšie chutné a nepokazili sa? Lebo chlad im môže paradoxne ublížiť!
Chladnička je záchranou v horúcich dňoch a pomáha udržiavať potraviny čerstvé. No vedeli ste, že niektorým potravinám viac škodí ako pomáha? Ich pobyt v chlade môže spôsobiť stratu chuti, textúry, ba dokonca ich rýchlejšie skazenie. Ak chcete šetriť peniaze aj životné prostredie, naučte sa, ktoré jedlá tam naozaj nepatria.
Paradajky
Chlad zastavuje ich dozrievanie a robí ich múčnatými.
Paradajky sú plné lykopénu – antioxidantu, ktorý prospieva srdcu a pokožke. V izbovej teplote dozrievajú prirodzene a sú šťavnaté a sladké. Chladničkou ich chuť trpí a koža môže popraskať.
Banány
V chlade rýchlo černajú a mäknú.
Banány sú bohaté na draslík a vitamín B6, podporujú srdce a dobrú náladu. Ich cukry sa rozkladajú rovnomerne len pri izbovej teplote. Vydržia dlhšie, ak ich zavesíte na stojan alebo necháte v miske.
Citrusy (citrón, pomaranč, limetka)
Chlad ich vysušuje a oberá o chuť.
Sú výborným zdrojom vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu. V chladničke ich kôra tvrdne a dužina stráca šťavnatosť. Najlepšie sa im darí mimo slnečného svetla, v miske s ovocím.
Cibuľa a cesnak
V chladničke zvlhnú a rýchlejšie plesnivejú.
Cibuľa aj cesnak obsahujú silné prírodné antibiotiká – sírne zlúčeniny. Správne uskladnené na suchom, tmavom mieste vydržia týždne až mesiace. Zabudnite však na plastové vrecká – potrebujú dýchať.
Káva
V chlade vlhne a absorbuje pachy z jedla.
Káva má veľa antioxidantov a aróma je citlivá na vlhkosť. Ideálne je skladovať ju v uzatvorenej nádobe mimo svetla a tepla. Inak môže mať vaša ranná šálka vôňu cesnaku či údenín.
Mrkva
Vedľa inej zeleniny spôsobuje horkosť.
Mrkva je bohatá na betakarotén, dôležitý pre zrak a imunitu. V chladničke by mala byť zvlášť, ideálne perforovaná nádoba v spodnej zásuvke. Ak je mokrá, začne rýchlo plesnivieť.