Reklama

Top 10 maďarských dezertov: Ktoré ste už ochutnali?

1. Kürtőskalács - komínový koláč, trdelník

Na prvé miesto tohto rebríčka sa dostal trdelník, ktorý Slováci považujú za svoj. Veď Skalický trdelník má aj svoju ochrannú značku. Táto sladká pochúťka však pôvodne pochádza pravdepodobne z Rumunska a Maďari ho považujú za svoj národný dezert. Robí sa zo sladkého kysnutého cesta, ktoré sa nakrája na prúžky a navinie sa na takzvané trdlo.

V Maďarsku sa prúžky cesta už pred pečením obalia v cukre, ktorý potom pri pečení nad horúcim uhlím krásne skaramelizuje. Na záver sa koláč poleje horúcim maslom. Môže sa posypať vlašskými orechmi a škoricou. Kedysi išlo o slávnostný dezert, dnes už si ho Rumuni aj Maďari pripravujú úplne bežne.

Udomácnil sa aj v Česku, kde v historickom centre Prahy nájdete stánok s trdelníkmi na každom kroku. Naši bratia však z neho urobili extrémnu kalorickú bombu. Trdelník pečú v tvare kornútov, ktoré plnia zmrzlinou, sladkými omáčkami a ovocím. Na vrch si ešte môžete zvoliť rôzne posýpky. A aby ich turisti isto neobišli, volajú ho tradičný alebo staročeský.

Strana

4/4

Reklama