Reklama

Top 10 maďarských dezertov: Ktoré ste už ochutnali?

4. Gesztenyepüré - gaštanové pyré

Na Slovensku zvyčajne používame gaštanové pyré ako náplň dezertov, v Maďarsku si ho vychutnávajú aj samotné so šľahačkou. Tradične sa však nekupuje v obchode, ale vyrába sa z popučených varených gaštanov, ktoré sa zmiešajú s rumom a cukrom. Zmes sa potom nadrobí alebo pretlačí cez mlynček a pridá sa k nej už len spomínaná šľahačka.

Gesztenyepüré - gaštanové pyré

Zdroj: https://www.instagram.com/p/DFXk5sRoQx8/

Gesztenyepüré - gaštanové pyré

3. Somlói galuska - halušky zo Somló

Somló je mesto na severozápade Maďarska a je známe vinárstvom. Dalo však meno aj známemu dezertu. V tradičnom recepte sú dva druhy piškótového cesta, čokoládová poleva a hrozienka namáčané v rume. Základom je klasické piškótové cesto, do druhého sa pridáva kakao. Niekde robia aj tretie - orechové cesto.

Zdroj: https://www.instagram.com/p/DFXk5sRoQx8/

Somlói galuska - halušky zo Somló

2. Dobos torta - dobošová torta

V tomto prípade ide naozaj o originálny maďarský recept. Tortu vymyslel cukrár József C. Dobos a prvýkrát bola odprezentovaná na svetovej výstave v Budapešti v roku 1885. Naplnená je čokoládovým krémom, boky sa pokrývajú drvenými orechmi - vlašskými, lieskovými alebo mandľami a vrch pokrýva vrstva tvrdého karamelu, ktorá zabraňuje vysychaniu.

Strana

3/4

Reklama