Triky s ovocím

Ovocie zberajte dopoludnia za suchého dňa a v štádiu vrcholnej zrelosti, nesmie však byť prezreté. Keď zmrazujete drobné ovocie (platí to aj pre hrášok), rozložte ho na plytký podnos, aby sa nezlepilo do neforemnej hrče, ale ostalo pekne oddelené. Až po zmrazení ho preložte do nádoby, v ktorej ho budete skladovať. Zmrazujte malé porcie a čo najrýchlejšie, inak by z ovocia vytiekla šťava a rozpadlo by sa. Bobule sa hodia aj na prípravu mrazenej drene a ľadových kociek, ktoré môžete pridávať do nápojov. Väčšie ovocie pokrájajte na rovnaké kúsky. Ovocie bez kôstok vydrží v mrazničke rok, s kôstkami iba 3 mesiace.

Broskyne

Ovocie sparte, olúpte, vykôstkujte a pokrájajte na štvrtinky alebo osminky. Naukladajte natesno do plytkých misiek a zalejte vychladnutým cukrovým sirupom (550 g cukru na 1 liter vody + štipka kyseliny citrónovej). V mrazničke vydržia 6 mesiacov.

Triky s ovocím
Zdroj: shutterstock
Triky s ovocím

Čerešne a višne

Umyté a odkvapkané ovocie dajte na hodinu predmraziť, potom rozdeľte do vrecúšok a zmrazte. Odkôstkované a neosladené sa hodia do koláčov, pocukrované do dezertov. Celé s kôstkami použite na zdobenie. Vydržia 6 mesiacov.

Černice

Zrelé černice krátko opláchnite a dajte odkvapkať. Rozložte ich na tácku a dajte na hodinu predmraziť. Potom ich nasypte do vrecúšok a zmrazte. Alebo černice rozdeľte do téglikov, zasypte cukrom (na 500 g ovocia 100 g cukru) a dajte zmraziť. Vydržia 6 mesiacov.

Čučoriedky

Nazbierané bobuľky vsypte do vody, poškodené klesnú na dno. Zdravé vyberte, otrhajte z nich stopky a lístočky, nechajte odkvapkať, potom rozdeľte do vaničiek a dajte zmraziť. Ak ich pred zmrazením zasypete cukrom (na 500 g treba 80 g cukru), vydržia 6 mesiacov, nepocukrované o mesiac kratšie.