Výskyt cukrovky na Slovensku prudko narastá, ročne pribúda 5 až 8-tisíc pacientov. Odhaduje sa, že ďalších 70 až 100-tisíc diabetikov o svojom chronickom ochorení vôbec nevie.
Radí diabetologička doc. MUDr. Viera Doničová, PhD., MBA
Príčiny a následky
Nezdravé stravovanie, nedostatok pohybu, obezita, vysoký krvný tlak a dedičná predispozícia sú hlavné príčiny rozvoja cukrovky 2. typu. V mnohých prípadoch sa však ochoreniu dá predísť. „Diabetes 2. typu vzniká častejšie v rodinách, kde existuje predispozícia na vznik tejto poruchy metabolizmu, a jednoznačne súvisí aj s nárastom obezity. U ľudí, ktorí majú predispozíciu, sa diabetes často objaví, keď priberú zopár kíl, keď majú stres v práci alebo v osobnom živote. Na hodnotách glykémií sa preukázateľne odrazí aj nedostatok pohybu. Štúdie, ktoré sledovali efekt zdravého životného štýlu, ukázali, že riziko vzniku diabetu 2. typu sa dá znížiť o 20 až 25 percent,“ hovorí diabetologička Viera Doničová.
Zbystrite pozornosť
Stalo sa vám, že ste po odbere krvi u všeobecného lekára mali zvýšenú hladinu cukru? Ak ste si pomysleli, že to bola náhoda, lebo ste deň predtým zjedli viac sladkostí, nemusí to byť pravda. „Odber krvi na diagnostické posúdenie glykémie sa robí nalačno. Keďže aj počas spánku prebieha metabolizmus, to, čo skonzumujete večer, už ráno v hladine glykémie nebude. Napríklad ak ste po 22. hodine už nič nejedli, raňajšia glykémia by mala byť v norme, aj keď ste mali na večeru niečo sladké,“ vysvetľuje lekárka. Glykémia nalačno ukazuje hodnoty cukru v krvi po 8 hodinách bez príjmu potravy. U zdravých ľudí sa pohybuje od 3,3 do 5,6 mmol/l.