Ako správne udržiavať kuchynský drez čistý a žiarivý? Pre radu sme zašli k báječnej babičke, pretože tá si vie poradiť so všetkým.
Granitový – vyžaduje skutočne pravidelne čistenie. Často sa na ňom robí vodný kameň. Čistite ho prípravkami na vodný kameň alebo využite citrónovú šťavu, prípadne octovú vodu – na dva diely octu prilejte jeden diel vody. Na leštenie si vezmite mäkkú tkaninu namočenú v octovej vode alebo ju pokvapkajte citrónovou šťavou.
Nerezový – tiež je náchylný na tvorbu vodného kameňa, navyše sa ľahko poškriabe. Čistite ho jemne, buď vlhkou utierkou z mikrovlákna alebo mäkkou hubkou. Na povrch netlačte a nikdy nepoužívajte drôtenku. Na leštenie a umytie môžete použiť handru namočenú v octe. Po vyčistení nezabudnite vždy drez utrieť dosucha.
Keramický - udržuje sa najľahšie, pretože skvelo odoláva nečistotám, pachom a zafarbeniu. Odoláva aj vysokým teplotám a chemickým prípravkom. Nemusíte sa báť použiť ktorýkoľvek bežný prípravok na kuchyňu a obyčajnú handru. Ale sóda a ocot to istí. A keby ste potrebovali trochu vyšúchať zafarbené fľaky, nasypte si na hubku soľ - robí zázraky.